VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt egy évben megszokhattuk, hogy a kormány propagandagépezete nagy örömét leli hangzatos jelszavak ismételgetésében. Így van ez most is, amikor a 2004-es kilátásokról esik szó. Jelszó jelszó hátán, miközben az érdemi intézkedésekről alig hallani. Mégis, az idő előrehaladtával a nyugdíjasok, a munkavállalók, az egyéni és társas vállalkozók szép lassan összerakják a félmondatokból kirajzolódó sötét képet.
Amit a miniszterelnök igyekszik finoman takarékosságnak hívni, az bizony megszorítás a javából, drasztikus adóemelésekkel, új adók bevezetésével, kedvezmények megvonásával, a mesebeli kisgömböc módjára növekvő-dagadó állammal és romló közszolgáltatásokkal. Mert mit is tudhat eddig egy gyermeket nevelő család, egy nyugdíjas? Azt már bizonyosan, hogy a villany- és fűtésszámlája, az alapvető élelmiszerek árai, a gyógyszerköltségei a forgalmi adók emelése miatt drasztikusan nőnek. Tudja azt is - lassan mondták -, hogy most már harmadszor emelik a gáz árát. Tudja azt is, hogy a pelenkától a diákok utazási bérletéig, a vonat- és buszmenetjegyekig, a könyvektől, az újságoktól a kenyér fogyasztói áráig rengeteg termék ára fog nőni.
A hírekből összerakta, hogy lakást építeni, vásárolni szinte lehetetlen lesz; hiába a figyelmeztető jel, hogy az idei első félévben 4 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye, Budapesten a második negyedévben 30 százalékkal kevesebb lakás épült, mindez nem hat a kormányra. Felére csökkent a lakásépítésre, lakásvásárlásra felvett hitel adókedvezménye, s minimálisra csökkent a kedvezmény időtartama. Egy átlag hitel esetében csak ezzel a módosítással 2 millió forintot vesz ki a kormány minden lakáshitelt felvevő család zsebéből. Még szerencse, hogy van a lakásügynek kormánybiztosa, így lesz, aki elmagyarázza, miért jó az embereknek, ha 0 helyett 25 százalékos áfát fizetnek az építési telkek után, vagy miért jó a lakáskiadást az eddigi 20 százalék helyett 25 százalék adóval sújtani.
A 2004-es kilátásokat tekintve a lakásra vágyókat csak az vigasztalhatja, hogy náluk még rosszabbul jár az, akinek autója is van. A Medgyessy-kormány mintha különös vágyat érezne az autósok megbüntetésére. Nem arra gondolok, hogy a miniszterelnök kormányőre felpofozza az útjába kerülő autóst - reméljük, ez nem lesz gyakorlat jövőre -, az viszont tény, hogy jövőre egy időben nő duplájára a cégautók adója, 20 százalékkal nő a súlyadó, megszűnik a katalizátoros autók kedvezménye, az idei január 1-jei 50 százalékos emelés után tovább nő az átírási illeték, és mindezek mellé jön a regisztrációs díj. Az illetékek emelése egyébként is kedvenc terepe a szocialista kormánynak. Az átlagember ritkán fizet illetéket, és amikor fizet, nehéz összehasonlítani, mennyi is volt utoljára. Ezért is ugrott meg az elmúlt évben az ajándékozási, az öröklési, a gépjármű-átírási illeték, és növekedtek a bírósági ügyek illetékei. Ez sajnos jövőre sem lesz másként.
Hogy is szólt az ígéret tavaly: több pénzt az önkormányzatoknak! És mit látunk helyette? Veszprém kormánypárti polgármestere „Padlón az önkormányzatok” címmel ír újságcikket, és a szintén kormánypárti főpolgármester arra kéri a képviselőket, ne szavazzák meg a jövő évi büdzsét, mivel „az önkormányzatok a falnál állnak, nincs hová hátrálniuk”. A béremelésnek nincs fedezete, azt létszámleépítésből kell előteremteni, az energiaár-emelés és áfakulcsnövelés miatt 20 milliárd forint többletterhe van az önkormányzatoknak. Továbbra sincs forrás az önkormányzati utak burkolására, és egy esztendő alatt duplájára nőtt az önkormányzatok adóssága, 65 milliárdról 120 milliárd forintra.
(13.40)
Hogyan is szólt az ígéret? Több pénzt az embereknek! Ezzel szemben a készülő költségvetésben jövőre nem növekedne a köztisztviselők juttatásának alapja, azaz az illetményalap 33 ezer forintos összege. A nettó átlagkereset kapcsán a törvényjavaslat emelést ígért, de összevetve a Pénzügyminisztérium által készített adótörvény-tájékoztató anyaggal, az szja mintegy 12 százalékpontnyi tehernövekedésről tanúskodik. Januárban a bírák, az ügyészek sem számíthatnak alapilletményük emelésére. Nem várhatnak magasabb ösztöndíjat a főiskolai és egyetemi hallgatók. Nem változik az egyetemi tanárok fizetése. (Nagy zaj.) Nem emelkedik a doktori alapképzésben és a köztársasági ösztöndíjban részesülők támogatása sem.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Összefoglalva: a kormány 2004-ben értelmetlen túlélőtúrára kényszeríti az embereket. Ideje volna kiadni az új jelszót: több pénzt a költségvetésnek, több pénzt a kormánynak!
Köszönöm a figyelmet. (Nagy taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit