SZABÓ ISTVÁN

Full text search

SZABÓ ISTVÁN
SZABÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Medgyessy-kormány beiktatása után közvetlenül az államigazgatásban és az állami nagyvállalatoknál nagy összegű megbízásokat kapott egy vállalkozás, a neve Proware Kft. Az addig csupán informatikai védelmi rendszereiről ismert cég ügyvezetője, Tarjányi Péter az Info Rádió június 20-i Aréna című műsorában nyilatkozott cége egyik fontos megbízatásával kapcsolatban. Vállalkozása 2002 őszén a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő In-Forrás Kht.-nál megbízást kapott annak teljes átvilágítására. Tarjányi állítja, hogy az In-Forrás Kht. ügyeiben illetékes államtitkár, Baja Ferenc a kht. által megvalósítandó nemzeti adatvédelmi projekttel kapcsolatban számos alkalommal valótlanságokat állított. Ha szükséges, mint mondta, mindezt dokumentumokkal is tudja bizonyítani. Ön és államtitkára a sajtóban, az illetékes parlamenti szakbizottság előtt, írásbeli kérdésre és interpellációra adott válaszaikban megerősítették, hogy nem tudtak az In-Forrás Kht. és a nemzeti adatvédelmi projekt megindításáról, így az állítólagos projekttel kapcsolatos beszerzésekről sem, tehát a Proware ottani tevékenységéről sem. Mindennek ellentmond azonban Tarjányi állítása.
A rádióinterjúban a volt kommandóstól ennél többet is megtudtunk. 2002 végére megromlott a viszonya a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárával. Ennek okára csak később derült fény: Tarjányi nem teljesítette Baja Ferenc egyik politikai természetű kérését, jelesül a MeH számára készített 10 milliós szerződés teljesítéseként leadott, az In-Forrás Kht.-ról szóló átvilágítási jelentésbe nem tett bele egy olyan, a koalíciós partnerre terhelő, ám igaztalan állítást, amely “politikai alkuk megkötésére lett volna alkalmas az SZDSZ-szel szemben”. Emlékeztetőül mondom, hogy Tarjányi Péter annak a Proware Kft.-nek az ügyvezetője, amely közpénzek millióit kapta azért, hogy megpróbálja bizonyítani a polgári kormánnyal szemben a szocialisták állításait és úton-útfélen hangoztatott koholt vádjait.
Tisztelt Miniszter Úr! Az ön munkatársai már számos alkalommal kértek helyreigazítást politikailag kínos kérdésekben. Maga Baja Ferenc legutóbb egy Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt azonnal sajtópert indított. A cikk témája az In-Forrás Kht. volt. Most a jó hírére akkor oly kényes államtitkár úr három hónapja hallgat az ügyben.
Tisztelt Miniszter Úr! Milyen munka folyik az ön hivatalában, ahol vezető tisztségviselők pártállami időkre emlékeztető fegyelmezési akciókat hajtanak végre? Ahol vállalkozók számláit nem fizetik ki, s ezzel akár cégeket visznek csődbe, ha azok a szerződés szerinti teljesítés mellett nem tesznek maradéktalanul eleget az állami pénzen fizetett politikai megrendeléseknek? Ha igazat mond minden titkok tudója, Tarjányi Péter, ön miért nem vonja felelősségre saját államtitkárát? Ha pedig a Proware ügyvezetőjének súlyos állításairól tudják, hogy valótlanság, ön vagy a jó hírére oly nagyon ügyelő államtitkár úr most miért nem követel azonnal elégtételt a Proware ügyvezetőjétől?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit