TÓTH KÁROLY

Full text search

TÓTH KÁROLY
TÓTH KÁROLY (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Képviselőtársaim! Én az előterjesztő által elmondottakból négy dologgal egyetértek. Egyetértek azzal, hogy ez egy súlyos bűncselekmény, csak szeretném mellétenni: úgy kell dolgozni a parlamentben is és a vizsgálóbizottságban is, hogy ne akadályozzuk meg azt, hogy az igazságszolgáltatásban szerepet vállaló szervezetek hatékonyan dolgozhassanak, és az ügy végére járhassanak. Remélem, ilyen szándékuk nincs.
Másodszor: teljesen egyetértek önnel. Azt mondta, naponta új részletek kerülnek nyilvánosságra. Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a naponta új részletek - mivel önök elmondtak gyorsan mindent, ami 2002. május huszonvalahanyadika után történt - 2000-es, 2001-es, 2002 legeleji dátumok és események. Valóban igaz, képviselő úr, naponta új fejlemények kerülnek nyilvánosságra.
Csak emlékeztetném: érdemes lesz megvizsgálni - de nem most kell lefolytatni -, hogy ha 2001-ben egy elkezdett nyomozást következetesen végigvisznek, amikor Pintér Sándor úr volt a belügyminiszter, akkor lehet, hogy nincs se 2002 eleje, se 2003. Meg kell nézni, ez a folyamat akkor és ott miért akadt el. Szeretném képviselőtársamnak mondani, hogy 2002. június 21-én - tehát 2002. június 21-én, még kevesebb, mint egy hónappal az új kormány megalakulása után - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már büntetést ró ki második vizsgálat után, mert 2001-ben van az első, csak akkor nem tesz semmit. Mindazok szerepelnek az indokban, amit később, most folyamatosan a rendőrség az ügyészséggel együttműködve felderít.
Ugye, nem gondolják, képviselőtársaim, hogy a teljes esemény, annak a teljes kivizsgálása, felderítése abban a három hétben történt, és ráadásul Szász Károly úrék által az még határozatban is rögzített? Igen, képviselő úr, naponta új fejlemények kerülnek felszínre, amelyek mind azt mutatják - mellékesen az önök beadványának a 87. pontja is erről szól -, hogy 2000-ben elkezdődött a folyamat.
Szeretném önnek mondani: 2000-ben ennek az országnak a miniszterelnökét Orbán Viktornak hívták, ennek a kormánynak, az akkori kormánynak a pénzügyminisztere fölváltva Járai úr volt, majd később Varga úr. Szeretném elmondani, hogy végig Pintér Sándor úr volt a belügyminiszter, aki irányítja a rendőrség munkáját. Kérem, vizsgálja meg - naponta új fejlemények kerülnek felszínre.
Harmadsorban: teljesen egyetértek önnel abban, hogy a közvélemény választ vár. Igen, a közvélemény nemcsak arra vár választ, hogy valaki 2003 nyarán találkozott-e tizenöt percre, és ha találkozott, akkor ki hozta létre a találkozót; a közvélemény választ vár arra a folyamatra, amely betetőzik, amely valóban egy súlyos bűncselekményhez vezet, de amelynek a kiindulópontja valahol 1999-2000 tájékán van - ez nem az én dolgom, a rendőrség, egy teljes vizsgálat dolga kideríteni a kezdési időpontot. Igen, a közvélemény erre választ vár, nem csak a felszínre - a mélyre, az érdemi kérdésekre is.
Igen, egyetértek a képviselő úrral: vizsgálni kell a kormánypárti politikusok érintettségét - csak szeretném elmondani, hogy itt közben volt két kormány.
(18.30)
Az egyik kormány mit tett, valamikor '99-2000-től? Tűrte az eseményeket, ha akarom… - majd a vizsgálat kideríti. Akár még segített is, mondjuk, 2001-ben, amikor nem vitte végig a folyamatot, akár segített is, amikor 2001-ben nem vitte végig a felügyelet a folyamatot, akár segített, amikor 2002 júniusában - még egyszer mondom: ez még a teljes időszak, a másikhoz kapcsolódik - hagyta ezt a folyamatot eszkalálódni, sok gyökérrel megeredni. Igen, vizsgálni kell a kormányzati tényezők felelősségét. Csak szeretném, ha világos lenne képviselő úr számára is: két különböző dologról van szó. Az egyik eltűrte, a másik, amint először tudomást szerez róla, azonnal elindul a teljes körű feltárás. És ezen még az sem segít, képviselő úr, ha utána később indul egy házi bajnokság azért, hogy ki hányadik a feljelentők sorában.
Szeretném elmondani önöknek, önnek is, hogy az, aki a legjobban mondja, hogy ő volt az első, mármint ez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, tisztelettel jelentem, nem dobogós, az első háromba nem jutott be. Lehet, hogy - kajak-kenus hasonlattal - olimpiai kvótát szerzett, mert az 5-6. helyen befuthatott, de messze nem volt az elején. Amikor már mindenki lépett, az ő lépése 2002. július 21-én volt: elintézett egy többmilliárdos ügyet egy hatmilliós büntetéssel. Ez körülbelül olyan, képviselő úr, mintha én most csúnyát mondtam, kifele engem megbüntetnének egy forintra, ha a nagyságrendeket összehasonlítjuk.
Igen, képviselő úr, mind a négy észrevételével egyetértek. Ki kell vizsgálni valódi mélységében, nem a felszínt, az érdemi folyamatot, és azt, hogy milyen folyamat vezetett oda, hogy ennek a kormánynak, ennek a rendőrségnek, ennek a titkosszolgálatnak, amely most működik, a mi kormányzásunk idején, el kellett indítani, és következetesen végigvisz egy olyan vizsgálatot, ahol egy súlyos bűncselekményt fel akar deríteni. És higgye el, semmit nem segít, ha utólag még ráakasztanak egy címkét, hogy ez politikai botrány, és ne gondolják, hogy a politikai botrány kifejezéssel egy nyári, ön által mondott uborkaszezonon túl, amikor érdemben elkezdjük vizsgálni, sokáig fönn lehet tartani azt a felszínt, hogy ez a felelősség 2002. május 26-án kezdődött. Nem, képviselő úr! 2002. május 26-áig iszonyatos mennyiségű dolog történik. 2002. június 21-én már büntetőjogi feljelentést kellett volna tennie, de lehet, hogy 2001-ben, amikor egy nemzetközi vizsgálócég megvizsgálta a banknál és a brókercégnél folyó tevékenységet.
Képviselő Úr! Nem most kell az összes részletben ezt lefolytatni, de ha kíváncsi, és holnap is találkozunk, készséggel mondok holnap újabb és újabb részleteket önnek, amelyek naponta kerülnek felszínre, ahogy ön mondta, és ki fogja váltani a közvélemény érdeklődését, és fel fogja vetni a kormányzati tényezők felelősségét, csak annak a kormánynak a miniszterelnökét úgy hívták, hogy Orbán Viktor.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit