KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök asszony. (Zaj. - Az elnök csenget.) Tisztelt Ház! Felszólalásomban két dologról szeretnék beszélni, természetesen egyrészről a szabad demokrata és MSZP-s kormány elért eredményeiről, és természetesen a jövőről, hogy erről is essék szó.
Tehát kezdem azzal, hogy a kormányprogram elfogadása után elindítottunk egy folyamatot, amely a mai napig tart. A céljaink a következők voltak a szociálpolitika területén: először is megfogalmaztuk azt, hogy aki dolgozik, képes legyen tisztességesen megélni a keresetéből. Másrészről megfogalmaztuk azt, hogy aki gyermeket nevel, annak az ne legyen teher. Harmadrészről: aki idős, az ne érezze magát kiszolgáltatottnak és feleslegesnek. Negyedrészről pedig: aki bajba jutott, az számíthasson a társadalom támogatására.
Az első alapelv, mely szerint, aki dolgozik, képes legyen megélni a keresetéből: elindultunk egy úton, hiszen soha nem látott bérnövekedés történt, a közszféra béreinek, ahogy említette a vezérszónokunk, 50 százalékos növelésével 650 ezer ember fizetésemeléséről gondoskodtunk, olyanokról, kedves képviselőtársaim, akikre a Fidesz négy év alatt rá sem nézett (Domokos László: Mi az ára?), orvosokról, pedagógusokról, népművelőkről, könyvtárosokról és szociális munkásokról beszélek. Aki ennek az ellenkezőjét állítja - azt hiszem, leszögezhetjük -, az hazudik. Hazudik egy bizonyos politikai párt ebben a parlamentben, mert előbb azt kezdte az emberekbe sulykolni, hogy úgysem kapják meg a fizetésemelést, majd azt: na és, ha megkapják, akkor is rosszabb lett a helyzet. Csak azt nem tudom, hogy mitől.
A béremeléshez kapcsolt adóteher-csökkentés önmagában is kedvező lépés volt, és a pozitív hatást növeli az a tény, hogy a béremelés és az adócsökkentés elosztási hatása éppen az alacsony keresetű embereket érintette kedvezően - célzok itt a minimálbér adómentességére is. Tehát nem igaz az, hogy az embereknek rosszabb lett.
A második alapelv, amint említettem, miszerint, aki gyermeket vállal, annak ez ne legyen teher: a rendszerváltás óta az MSZP-SZDSZ-kormány tette a legtöbbet, mindenekelőtt filozófiát váltottunk, a mi támogatási rendszerünk széles társadalmi rétegeket, csoportokat céloz meg, nem úgy, mint a Fideszé, hiszen az ő politikájuk középpontjában a munkaerőpiacon bent lévő, jó keresettel rendelkező gyermekes családok álltak. A mi szociálpolitikánk többlettámogatáshoz juttatta a gyermekes családok nagy részét. Felemeltük a családi pótlékot 20 százalékkal, amit a Fidesz négy éven keresztül egy fillérrel nem emelt. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Abba gondoljon csak bele, képviselőtársam, ha négy éven keresztül emeli, és még ahhoz képest emeltük volna 20 százalékkal, akkor mennyi lenne. Bevezettük a 13. havi családi pótlékot, mely az iskolakezdés előtt a beiskolázást hivatott segíteni. Egy háromgyermekes család esetében ez közel 20 ezer forint többletjuttatást jelent. Az anyasági támogatás - ahogy említette Kökény Mihály miniszter úr - egy év alatti növekménye közel 19 ezer forint volt; ez ikrek esetében több mint 70 ezer forintot jelent. Nos, kedves képviselőtársaim, erre azt mondani, hogy rosszabb lett a gyermeket nevelő családok helyzete, az enyhén szólva is hazugság.
Nézzük a harmadik alapelvet: aki idős, ne érezze magát kiszolgáltatottnak és feleslegesnek. A 2003-as nyugdíjemelés 8,4 százalékos volt. Ez lényegesen nagyobb, mint az infláció. Erre nem lehet azt mondani, hogy a nyugdíjasok helyzete romlott ebben az évben.
Bevezettük, mert a Fidesz megszüntette, a méltányossági nyugdíjat, és a keretbővítéssel közel 900 millió forintot fordítottunk erre. (Varga Mihály: És ez se igaz! - Mátrai Márta: Nem igaz!) Erre sem lehet azt mondani… (Varga Mihály: Elcsuklott a hangod? - Zaj. - Az elnök csenget.) Kedves Képviselőtársam! Ha a frusztráltságát szeretné leplezni a folyamatos bekiabálással, ám tegye, de akkor itt meg kell hallani azt is, amit én mondok, úgy gondolom.
Megemeltük az özvegyi nyugdíjat (Varga Mihály: Ne hazudj! - Zaj. - Az elnök csenget.), mely érvényes mind az állományban lévő és a megözvegyülő honfitársainkra egyaránt. Az intézkedés idei hatása plusz 3 milliárd forint. Ugye, erre sem lehet azt mondani, hogy az intézkedés rontotta a nyugdíjasok helyzetét.
Ahogy a családtámogatásnál említettem, intézkedéseink beépülnek a jövő évi költségvetésbe, következésképpen ez az összeg 3 milliárd forintról 15 milliárd forintra fog emelkedni.
A jövőbeni terveinket szeretném ismertetni. Folytatni kívánjuk a gyermekek életét javító intézkedéseket. Családtámogatási rendszerünk nem tesz különbséget érdemek és családtípusok szerint. A családi pótlék folyamatos emelésével megteremtjük annak értékállóságát. A szociálpolitikai intézmények és szolgáltatások áttekinthetőbbek és megismerhetőbbek lesznek.
Az 1998-ban megszületett - és általunk módosított -, fogyatékos emberek jogait és esélyegyenlőségét rögzítő törvényt alapvetőnek és érvényesnek tartjuk. A fogyatékosokat önálló és önmagukért felelős jogképes embereknek tekintjük, akiknek pozitív diszkriminációval az iskolai oktatáson, képzésen keresztül szociális és munkaerő-piaci, egészségügyi szolgáltatásokkal segítünk abban, hogy a befogadásukra kész társadalom aktív és megbecsült tagjai lehessenek. Legfontosabb feladatunk tehát a környezeti, munkahelyi, oktatási feltételek biztosítása, és ezt meg is fogjuk tenni, és számon is lehet rajtunk kérni.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit