DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! A magyar-kuvaiti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyvet az Országgyűlés a 71/2002. (X.29.) számú OGY-határozatával megerősítette.
A megerősítésről szóló jegyzékváltásra a két ország között 2003. május 6-án került sor, így a jegyzőkönyv hatályba lépett. Ahhoz, hogy a nemzetközi szerződés a belső jog részévé váljon, szükséges annak törvényben való kihirdetése.
A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménynek alapvető jelentősége, hogy bár ugyanazt a jövedelmet mindkét államnak joga lenne megadóztatni, a vállalkozás vagy a magánszemély csak az egyik államban adózik, a másik állam pedig vagy lemond az adóztatásról, vagy lehetővé teszi a külföldön megfizetett adó beszámítását a nála esedékes adókba.
Kuvaittal 1994. január 17-én írtuk alá a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Az egyezmény módosítását a Kuvaitban kialakult, a magyar cégek számára hátrányos adóztatási gyakorlat indokolta. A kuvaiti adóhatóság ugyanis a nemzetközi gyakorlattól eltérő módon megadóztatta a náluk telephellyel rendelkező magyar cégeknek azt a nyereségét is, amely a Kuvaitba történő áruszállításból származik. Tekintve, hogy Kuvaitban több magyar vállalkozásnak is van befektetése, az egyezmény módosítása jelentett megoldást az említett vitatott kérdésben.
Az elmondottak alapján kérem a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló előterjesztés elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit