HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Azokat a módosító javaslatokat, amelyek jobbító szándékkal születtek, és amelyeket Salamon László képviselőtársunk ismertetett, a Magyar Demokrata Fórum természetesen támogatni fogja.
Néhány szót azonban a külképviseleteken történő szavazásról hadd ejtsek! Az egyeztető, előkészítő tárgyalások során a Magyar Demokrata Fórum nem zárkózott el attól, hogy a külképviseleteken elektronikus úton történjen a szavazás. Ennek oka egyszerű volt, egyfelől a szavazási eljárásokban ez egy új dimenziót nyit meg, ami valóban európainak nevezhető, de kétségkívül felvethet bizonyos kockázati tényezőket. A mi aggodalmainkat tulajdonképpen eloszlatta az a törvény, amelyet az előző ciklusban fogadtunk el, és amely az elektronikus aláírás törvényi hátterét teremti meg. Ha ezeket a paramétereket, ezeket az előírásokat áttettük volna ebbe a törvénybe, akkor nagy valószínűséggel nagy biztonsággal lehetett volna alkalmazni a külképviseleteken az elektronikus szavazást.
Hogy az aggodalmakat oszlassuk, egy olyan módosító javaslattal is előálltunk, amelyet sajnos aztán nem fogadott el az egyeztető társulat, hogy az elektronikus szavazás manuális kontrollal egészítődjék ki, ami azt jelenti, hogy később a manuálisan leadott helybeni szavazatokat lehet ellenőrizni és lehet kontrollálni.
Ennek ellenére azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a Fidesz előterjesztett, megértve az aggodalmat bizonyos nem kalkulálható és nem várható következményektől, a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja támogatni fogja, hiszen ennek a törvénynek minél előbb meg kell születni. Aztán, ha megszületett az első választás, illetve túl vagyunk az első európai parlamenti választásokon, és a választás technikai lebonyolítását kiértékeltük, akkor érdemes lesz megvizsgálni, hogy a törvény, legalábbis az általunk elképzelt, illetve elfogadott törvény mi módon váltotta be a hozzá fűzött reményeket, életszerű volt-e, és a későbbiekben szorul-e módosításra.
A Magyar Demokrata Fórum arra törekszik, hogy ezt a törvényt a lehető legteljesebb konszenzus alapján minél gyorsabban fogadjuk el, hiszen fel kell készülni ennek a választásnak az előkészületeire, a lebonyolítására, és az idő meglehetősen sürget, de mi nyitottak vagyunk a kompromisszumra, hiszen mindnyájunk érdeke, hogy ez a törvény minél hamarabb megszülessen.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit