DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Talán ismeri az államtitkár úr a következő történetet. A nyúl látja, hogy hosszú sor áll az erdei bolt előtt, ám mivel előre akar jutni, ezért megelőzi azt. A medve ezt észreveszi, és egy nagy pofonnal a sor végére küldi. Ez így megy egy hétig, napról napra, és a hetedik napon a nyúl mérgesen felkiált: hát akkor ma sem nyitok ki!
Nos, tisztelt államtitkár úr, valahogy így vannak önök is az államilag támogatott lakáshitel-felvevőkkel, azokkal az emberekkel, akik önerejükből előre akarnak jutni; önök mindig hátradobják őket, és nem veszik észre, hogy talán éppen ezért kezd akadozni az ország szekere.
Most éppen a lakáshitelhez kapcsolódó adókedvezmény megvonásával, illetőleg jelentős megszorításával teszik ezt. A szocialista kormányzat ismét két kézzel veszi vissza azt, amit a tavalyi kampány következtében szétszórt, köztük a lakáshitelhez kapcsolódó adókedvezmény is ebbe a kategóriába tartozik. Ha valaki tavaly összegyűjtötte minden pénzét, és ehhez lakáshitelt is vett fel, hogy saját lakása legyen, joggal számíthatott arra, hogy, mondjuk, húszéves futamidő alatt adókedvezmény formájában visszakapja a törlesztőrészlet 40 százalékát, maximum havi 20 ezer forintot. Ez a havi 20 ezer forint egy milliárdos vállalkozónak, brókernek, bankvezérnek, esetleg egy volt bankvezérnek biztos, hogy meg sem kottyan, azonban több fiatal családnak, amelyeknek vagy van már gyerekük, vagy tervezik, a jövedelmük 30, akár 40 százalékát is elérheti ez az összeg, amelyet önök most kihúznak a zsebükből.
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint a jogbiztonságot sérti, hogy a hitelfelvételkor még a kedvezménnyel kalkuláló ügyfelektől egyik napról a másikra elveszik ezt a támogatást.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem öntől, hogy mit kívánnak tenni a lakáshitelek után igénybe vehető adókedvezménnyel, és egyáltalán miért akarják ezt megváltoztatni.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit