GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! (Zaj. - Az elnök csenget.) A nemzetközi kereskedelem nagyarányú fejlődése következtében elsőként a tengeri árufuvarozásban, majd a többi közlekedési alágazatban is jellemzővé vált a konténerek használata. Ekkor terjedtek el a speciális konténerszállító hajók és járművek is.
Ahhoz, hogy a konténeres áruszállítás valóban elősegítse a fuvarozott áruk épségének fokozott megóvását, halaszthatatlanná vált a konténerekkel szemben támasztott követelmények megállapítása és nemzetközi egységesítése. Erre a feladatra vállalkozott 1972-ben a nemzetközi tengerészeti szervezet, amikor elkészítette a biztonságos konténerekről szóló nemzetközi egyezmény tervezetét (Zaj. - Az elnök csenget.), és az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságával közösen konferenciát hívott létre annak megvitatására.
Az ott elfogadott nemzetközi egyezménynek hazánk 1974 óta részese. Gyakorlati alkalmazása jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a hazánkban gyártott, valamint a magyar vállalkozások által üzemben tartott konténerek biztonságosak legyenek. Az egyezményhez csatolt kifejezetten műszaki tartalmú szabályokat a nemzetközi tengerészeti szervezet rendszeresen felülvizsgálja és korszerűsíti.
Az egyezményt eredetileg kihirdető, és most a kormány által hatályon kívül helyezésre javasolt '77. évi 20. törvényerejű rendelet azonban nem teszi lehetővé a rendszeresen felülvizsgált műszaki szabályok közzétételét. Így van ez annak ellenére, hogy maga az egyezmény a szabályok módosítását egyszerűsített és külön megerősítést nem igénylő eljáráshoz köti.
Mindezekre tekintettel a tisztelt Országgyűlés elé terjesztett jelen törvényjavaslatban azt kérjük a parlamenttől, hogy a gazdasági és közlekedési miniszter kapjon felhatalmazást az egyezményhez csatolt és annak részét képező műszaki szabályok és azok módosításainak rendelettel történő kihirdetésére. Ezzel elérhető, hogy a konténerek üzemben tartásában, gyártásában és javításában érdekeltek a korszerűsített szabályokat mindenkor naprakészen követni tudják, és ezzel lehetővé váljon az is, hogy a fuvarozás közben fokozottan elkerülhessék az árukárokat és a küldemények esetleges visszatartását.
Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, hogy a biztonságos konténerekről szóló nemzetközi egyezmény kihirdetését a kormány javaslatával egyezően támogatni szíveskedjenek. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit