DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Képviselőtársam, biztos vagyok benne, hogy végiggondolta, hogy mit mond, annak a következményeit, nem vagyok benne biztos, hogy a képviselő úr teljes mértékben végiggondolta; lelkész létére meg kellett volna fontolnia, hogy kimondhat-e egy olyan állítást, hogy ez a kormány azt akarja, hogy mocsok öntse el az országot. Visszautasítom, képviselő úr! (Taps az MSZP soraiban.)
Az, ahogyan ön ezt a napirend előtti megszólalását meghangszerelte, azt mutatja, hogy nem őszinte az elszánás a képviselő úrban, a Magyar Demokrata Fórumban vagy akár az ellenzékben, bár majd ön eldönti, hogy magára veszi-e az egész ellenzék szócsövének szerepét, hogy tisztán akar látni ebben az ügyben, és hogy az országot meg akarja attól védeni, hogy, mondjuk, a magyar bankrendszerbe vetett bizalom megrendüljék. Erről is beszélt, álságosan; a mondanivalója, a konkrét elmondottak nem ezt a szándékot bizonyítják, ugyanis ha ez lenne a szándéka a tisztelt ellenzéknek, akkor hajlandó lenne arra, hogy ebben az ügyben a tisztánlátást próbálja meg elősegíteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt gondolom, hogy lehet politikai kérdéseket feltenni az ügy kapcsán, nincs kétségem ugyanis afelől, hogy az ország érdekét az szolgálja, hogy a politika tekintélyét megőrizzük, és azt a kötelezettséget rója ránk egyébiránt, hogy az ügy mozgatórugóit tisztán lássuk, és a felelősök ne kerülhessék el az igazságszolgáltatást.
A miniszterelnök úrnak, a koalíciós pártoknak, nekem személyesen is az a véleményem, hogy az elsőrendű feladatunk az, hogy az igazságot kiderítsük. Bízom abban, hogy valamennyi hatóság, amelynek ebben dolga van, Nemzetbiztonsági Hivatal, APEH, KEHI, ügyészség, eredményesen fog együttműködni annak érdekében, hogy a valóság kiderüljék.
Szeretném egyébiránt leszögezni, hogy az elmúlt napok sikeres rendőri akciói nyomán a rendőrség a nyomozati terveknek megfelelően jól halad a rendkívül bonyolult sikkasztási és pénzmosási ügy felgöngyölítésében. Megerősítem, hogy nem politikai, hanem bűnügyről van szó, ezért a rendőrség és a nyomozást felügyelő ügyészség szakmai feladata az, hogy az ügy részleteit feltárja. A magam részéről nagyon remélem, hogy ellentétben a korábbi időszak nagy ügyeivel, mint amilyen az azóta már elévült Kaya Ibrahim-, Schlecht-ügy, most sikeresen fog lezárulni a nyomozás. (Taps az MSZP soraiban.)
Tisztelt Országgyűlés! Mint önök a nyilvánosságból már értesültek, elkezdődtek a letartóztatások, folynak a kihallgatások, a bűnügy kulcsszereplői már ismertek, a pénzügyi technika is ismert, de a szereplők mindegyike még nem, mint ahogy az 59 országban zajló és több száz szálat megmozgató nyomozás lezárásához is még hosszú hónapok kellenek. Az már most bizonyosan látható, hogy az ügy, ez a pilótajáték, a sikkasztási és pénzmosási akciósorozat, legalább két-három évvel ezelőtt indult, tehát még a Fidesz kormányzásának az idején, és nyilvánvaló az is, hogy a PSZÁF is felelős abban, hogy az ellenőrzések során nem derülhetett ki ez a nagyszabású akciósorozat.
(15.00)
Az is bizonyos, hogy a gyanúsítottak megpróbáltak minden irányba politikai kapcsolatokat építeni; az ügy kipattanása során pedig megpróbáltak védelmet kérni magas beosztású politikusoktól, így például Áder János úrtól. De hiteles módon azt még nem lehet állítani, hogy miért és milyen dokumentumok születtek.
A nyomozásnak arra is fényt kell deríteni, hogy a 2000-2001-től zajló folyamatban milyen értékben és kiknek milyen mértékben vethető fel a felelőssége; hogy sor került-e állami pénzekkel folytatott manipulációra; illetve arra is választ keres a nyomozó hatóság, hogy az off-shore cégek tulajdonosai, illetve a VIP-szolgáltatásokban érintettek körében történt-e törvénysértés.
Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, az egész országnak, Magyarországnak az az érdeke, hogy az ügyben mindenre fény derüljön (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), az igazság nyilvánosságra kerüljön. Ezzel lehet használni annak, hogy az ügyekben érdemi előrelépést követően…

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit