DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A 2002. évre vonatkozó adójóváírások újraszámolásának körülményeiről a 2002. évi vonatkozó törvény 302. §-ának (18)-(25) bekezdései rendelkeznek, azt teljeskörűen szabályozva.
A hivatkozott törvény alapján a 2002. évre járó adójóváírások különbözetének elszámolása két különböző módon történik. Az első esetben az adóhatóság hivatalból megállapítja az adójóváírások esetleges különbözetét, és kiutalja magánszemély részére. Ezt az eljárást a törvény az önadózó magánszemélyek esetében írja elő, ez ugyanis az a tipikus élethelyzet, amelyben az adójóváírás-különbözet előfordul. Ebbe a csoportba tartozik a képviselő úr által is említett, állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkező idénymunkás is.
Adóbevallást helyettesítő munkáltatói és ezzel egyenértékű elszámolás esetén a magánszemély formanyomtatványon kérheti az adóhatóságtól az adójóváírás különbözetének megállapítását. A szabályozás ezen kialakításának oka, hogy a munkáltatói adatszolgáltatások feldolgozásának időigényessége miatt a különbözetek kiutalására csak a 2003. év végén kerülhetett volna sor. A törvényben foglaltak alapján azonban a kérelem a magánszemély részéről a munkáltatói elszámolás kézhezvétele után azonnal benyújtható, a kiutalás így rövid időn belül eszközölhető.
Az a tény, hogy munkáltatói elszámolás esetén az adóhatóság elenyésző számban utalt ki különbözetet, több okra vezethető vissza. Egyrészt a fent említettek alapján adójóváírás-különbözet nagyobb számmal az önadózók és nem a rendszeresen foglalkoztatottak között fordul elő. Feltehető továbbá, hogy a magánszemélyek azért nyújtottak be kis számban kérelmet, mert ahogy azt korábban említettük, valószínűleg csak keveseket érintett ez a probléma.
Végzetül összegezve szeretném hangsúlyozni, hogy az adójóváírások különbözetének elszámolásáról törvény rendelkezik, az abban kialakított lehetőséggel élve az érintett magánszemélyek az említett különbözethez hozzájuthatnak. A pénzügyminiszternek nincs módja beavatkozni a törvény megszabta eljárási rendbe, attól eltérő tartalmú utasítással, kéréssel az állami adóhatóság felé nem élhet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit