PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az MDF képviselőjeként ez év elején vetettem fel azt a problémát, hogy a 2002. évi adóbevalláshoz kiadott útmutató téves jogértelmezésen alapul, ellentétes a hatályos törvényekkel, többek között a személyi jövedelemadó törvény 33. § (3) bekezdésével. Magyarországon egy adóév van, azt nem lehet kettébontani, mint ahogy az a bevallásban történt.
A Pénzügyminisztérium, észlelve az MDF bejelentésének jogosságát, csupán látszatintézkedéseket tett. Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat 6. §-ával akarták a problémát orvosolni. A vita során többször elmondtuk, hogy a javaslat tele van szakmai hibákkal, az elfogadása nem oldja meg a teljes kérdést, és koherenciazavart fog okozni.
(16.00)
Az APEH által júliusban kiadott, “Az adó-jóváírási különbözet kiutalásának tapasztalatai” című anyagból is kitűnik, hogy eddig 1367 esetben utalt vissza az APEH negatív értékű adót. Tehát minden adóbevallást át kellett volna számolni, ahogyan ezt a törvényjavaslat vitája során az MDF javasolta. Így nem kerülhetett volna sor negatív adózásra.
A több hónapja tartó vita során bebizonyosodott: Máté Dániel, a PM szóvivője és Burány Sándor munkaügyi miniszter, aki az adójóváírással kapcsolatos viták idején még a PM politikai államtitkára volt, nagyot csúsztatott, amikor azt állította, hogy csak néhány embert érintett a kérdés. Már júliusban bebizonyosodott, hogy közel tízezer embernek utalt át az APEH megemelt adójóváírást az MDF felvetésének köszönhetően.
Tisztelt Miniszter Úr! A Pénzügyminisztérium silány szakmai munkája miatt ismét becsúszott egy hiba. A számok önmagukért beszélnek, és ezt önnek is tudni kell, hiszen a számok világában dolgozik. Az önadózók és a munkáltatójukkal elszámolók száma nagyságrendileg azonos. Az első kör adójóváírását átszámolva az APEH 8333 adózót értesített a pozitívan megállapított adó-jóváírási különbözetről, a második esetben viszont csupán 8-at.
Ön szerint mi lehet a nagy különbség oka? Képviselőként tudom, hogy az elfogadott törvény nem rendel el az APEH-nak minden esetben automatikus újraszámolási kötelezettséget. De azt hiszem, mivel az APEH-ot az állampolgárok adóforintjai tartják el, ezért kötelessége az ellenőrzés akkor is, ha nem a költségvetés, hanem az adózó járna rosszabbul.
A nyár folyamán az Országgyűlés nyári szünete miatt a sajtón keresztül, most itt, a plenáris ülésen kérem, hogy a munkáltatókkal elszámoló adózók esetében is számoltassa át az APEH-hal a 2003. évi személyi jövedelemadó-bevallásoknál az adójóváírásra jogosultaknál az adójóváírás összegét.
Tisztelt Miniszter Úr! A kiskeresetűek, az idénymunkások, a részmunkaidőben foglalkoztatottak nevében kérdezem önt: felkéri-e az APEH-ot az adójóváírások átszámolására? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit