DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Gyorsaságról nagyon sokat hallhatunk itt manapság, az indoklási részben ebből is leszűrhetjük, hogy a lassú politikai viták miatt esetleg problémák keletkezhetnek, nem tudjuk teljesíteni bizonyos szövetségesünk kérését vagy a NATO konszenzusos döntésén nyugvó kéréseket.
Én azt hiszem, ha azért végiggondoljuk azt, hogy Keleti elnök úr javaslata, bár a jó szándék valóban érződik ebből, de ettől függetlenül végiggondoljuk azt, hogy akár felessel, akár kétharmaddal dönt a Országgyűlés, de mégiscsak össze kell hívni az Országgyűlést, tehát ha bármilyen olyan rendkívüli állapot vagy rendkívüli helyzet van, ami azt teszi indokolttá, hogy gyors döntés szükségeltessék, akkor már azon nem múlik, hogy összeül a négy párt frakcióvezetője, vagy a szakértőkkel együtt egy kibővített összejövetelt, tanácskozást tart, és akkor szépen megvitatjuk, hogy most igen, akkor elfogadjuk a Házszabálytól való eltérést vagy sem, vagy pedig az Országgyűlés sima felessel dönt. Így is, úgy is össze kell hívni a Magyar Országgyűlést. Tehát ez nem jelent annyit időbeli többletet, hogy, mondjuk, most a kétharmad szempontjából össze kell ülni az Országgyűlésnek, vagy pedig feles többséget kell garantálni.
A másik dolog: én azt hiszem, és ez egy érdekes kérdés, hogy '99. március 12-e óta vagyunk a NATO teljes jogú tagja, és vajon miért pont most fontos a kormánynak az alkotmány módosítása, ami a csapatmozgásokra vonatkozik. Miért nem volt fontos akkor, amikor ellenzékben voltak a mostani kormánypártiak? Miért nem volt fontos akkor, amikor megkezdték a kormányzati ciklust? Hiszen akkor mi magunk javasoltuk, hogy módosítsuk az alkotmányt, még a régi szempontokat figyelembe véve és az Orbán-kormány tapasztalatait tanulságként odatálalva a mostani kormány elé. Akkor sem volt fontos az alkotmány módosítása. Most valamilyen oknál fogva égetően, sürgetően előhozták ezt a kérdéskört, bár eléggé ellentmondásosan, hiszen a kormány úgyszintén más tartalommal nyújtott be egy javaslatot.
Azt az alapelvet egyébként még fontos lenne tisztáznunk, hogy szerintem az alkotmányos alapelvben az szerepel, hogy Magyarország biztonságát érintő minden kérdésben az Országgyűlés kétharmaddal dönt. Ezt azért végig kellene gondolnunk, háború és béke kérdéséről igenis az Országgyűlés kétharmaddal kell hogy döntsön a jövőben is. De hangsúlyoznám - már az előbb elmondtam -: meg kell vizsgálnunk az eddigi tapasztalatokat, a 4., 5. cikkelyt, a NATO-konszenzusos döntést érdemes megvizsgálni, és akkor hogyan tudjuk teljesíteni ezeket a kéréseket. De eddig még semmilyen hátrány nem történt ebből adódóan.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit