BOTKA LAJOSNÉ

Full text search

BOTKA LAJOSNÉ
BOTKA LAJOSNÉ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Nagy horderejű törvénymódosítás van előttünk önálló napirendi pontként, a szakképzési törvény módosítása. Mindannyian, akik e törvényhez javító szándékkal hozzászólunk, tudjuk, hogy a közoktatásnak egyéb törvényi szabályozói is vannak.
Most azonban a részletes vita kapcsán - elsősorban elnök úr figyelmeztetésére tekintettel - jelzem, hogy a 12. számú módosító indítványhoz szólnék hozzá, amely a törvényjavaslat 5. §-ában, a szakképzési törvény 4. § (3) bekezdés b) pontjában az oktatási bizottság módosító javaslatát erősíti meg, amely részben képviselőtársaim aggályaira is választ ad. Miről is van szó? Arról, hogy a munka világában oly érzékenyen megjelenő szakképzés tartalmi változásait törvényi garanciával, háromévenkénti felülvizsgálattal biztosítani tudjuk, vagyis azt, hogy a kérdés tartalma megfeleljen azoknak az újszerű elvárásoknak, amelyeket a szakképzés feladatrendszerében hivatott szolgálni.
Tehát azokkal az aggályokkal szemben, amelyek az OKJ-ben adott esetben mereven szabályoznának, vagy a szabályozással cölöpöket vernének le a szakképzés tartalmi elemei közé, szembeállítva elmélet és gyakorlat fontosságát - amely egyébként szakmánként eltérő színvonalú és tartalmú kell hogy legyen -, ez a módosítás kellő garanciát jelent arra, hogy a tartalmi elemzésekkel, háromévenkénti felülvizsgálattal hozzá tudjuk igazítani a képzést a munkaerőigény valódi szükségleteihez azzal, hogy helyzetelemzésen alapuló változtatást fogunk végrehajtani. Ez mindenképpen szakszerűbb válasz, mint az általános és egységes eljárás minden szakmát illetően.
Tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy gondolják meg e módosító indítványnak a pozitív következményeit.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit