KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Először az 5. számon benyújtott módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni.
Az országgyűlési határozati javaslat 2. pontja a következőképpen módosulna: az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a benyújtásra kerülő költségvetési törvényjavaslatokban, a 2002. december 12-13-ai koppenhágai megállapodással összhangban biztosítson fedezetet egészében a nemzeti költségvetés terhére a közvetlen mezőgazdasági támogatások csatlakozási szerződés által megengedett legmagasabb szintig történő kiegészítésére. Gondolom, ezzel a módosítással a miniszter úr - a jelen pillanatban államtitkár úr - is egyetért, ugyanis az általános vitában az egyik általam feltett kérdésre, miszerint a vidékfejlesztési forrásokból mennyit kívánnak átcsoportosítani, azt válaszolta akkor a miniszter úr, hogy egy fillért sem, azt más célokra szeretnék felhasználni.
Az 5. számon benyújtott módosító javaslat célja éppen az, hogy csak nemzeti forrásból lehessen kiegészíteni a 25 százalékos EU-s támogatást. Ahogy az általános vitában elmondtam, a tárgyalások eredményeként a 2004-2006 közötti időszakban lehetőség nyílik arra - mint a kormány által kiadott tájékoztatókból kiderül -, hogy az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap - röviden EMOGA - garanciarészlege által biztosított vidékfejlesztési források egy részét átcsoportosítsuk a közvetlen támogatások kiegészítésére. Ez kétféleképpen lehetséges a kiadott anyag szerint.
Az egyik szerint az említett vidékfejlesztési forrásokra vonatkozó kötelezettségvállalási összeg legfeljebb 20 százalékát minden évben vagy az adott évi kötelezettségvállalási összegnek első évben maximum 25, a második évben 20, a harmadik évben 15 százalékát csoportosíthatjuk át. Ennek az átcsoportosításnak van még egy szigorító feltétele: az összeg nem haladhatja meg a kiegészítés mértékének 80 százalékát, vagyis 20 százalékot kell kitennie a nemzeti társfinanszírozásnak.
Gőgös képviselőtársam múltkori közbeszólása arra enged következtetni, hogy elismerik ugyan annak lehetőségét, hogy a jelenlegi változat szerint át lehet csoportosítani a vidékfejlesztési EU-támogatásokból a közvetlen támogatásokra, csak annak mértékét jelentéktelennek tartotta. (Gőgös Zoltán bólint.)
Nézzük meg, hogy a kiadvány szerint ez mekkora összeget jelent, és ezt most rendhagyó módon nem lélegeztetőgépek számában mérjük. A PM árfolyamprognózisa alapján az EU-s vidékfejlesztési támogatások garanciarészlegéből 2004-ben körülbelül 30 milliárd forintot kapunk, 20 százalék nemzeti kiegészítés 6 milliárd forint, aminek szintén 20 százaléka 1,2 milliárd forint átcsoportosítható. 2005-ben körülbelül 48 milliárd forintot kapunk, a 20 százalék nemzeti kiegészítés 9,6 milliárd forint, aminek átcsoportosítható része 1,92 milliárd. 2006-ban körülbelül 51 milliárd forintot kapunk, 20 százalék nemzeti kiegészítés 10,2 milliárd forint, aminek átcsoportosítható része 2 milliárd forint.
Számoljanak csak utána, ezen hány kombájnt lehetne vásárolni! Hány ember részesülhetne korkedvezményes nyugdíjaztatásban? Ez a módosító javaslat valóban a nemzeti forrásból biztosítaná a 30 százalékot. Még a gyanúja sem merülne fel annak, hogy a vidékfejlesztésre szánt összegből is elvonnának a szerintük sikeres tárgyalások eredményeként.
Az elmondottak alapján gondolom, az államtitkár úr is, a miniszter úr is támogatja az 5. számú módosító javaslatot.
Egyelőre köszönöm a figyelmet, mert rövid az idő. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit