HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A balatoni idegenforgalom több milliárdos bevételt jelent a nemzetgazdaság számára. A Balaton, nemzeti kincsünk megóvása mindannyiunk érdeke. De az olyan átgondolatlan kormányrendelet, amely nem vizsgálja, nem elemzi a rendelet végrehajtásának következményeit, komoly károkat okozhat az idegenforgalom és az abból élő vállalkozások számára.
2003. március 18-án jelent meg, és a kihirdetés napján azonnal hatályba lépett a 30/2003. számú kormányrendelet, amelynek 4. § 1. pontja meghatározza, hogy bizonyos vízterületeken - és itt elsősorban a Balatonra gondolok - belsőégésű motorral hajtott kishajó csak a hajózási hatóság által kiadott üzemeltetési engedély alapján használható. A Balaton több hatósághoz is tartozik, így összesen öt hatóságtól kell hozzájárulás. Az engedélyeztetési eljárás hosszadalmas, ugyanis környezet- és természetvédelmi hatóságok esetében az államigazgatási eljárás harminc nap, a Központi Közlekedési Felügyeletnél ez újabb harminc napot jelent, a levelezéssel együtt ez legalább hetven nap. Mintegy 5-7 ezer hajóról van szó, így teljességgel elképzelhetetlen, hogy az idegenforgalmi szezon kezdetéig az összes engedély megszerzése megtörténjék.
Tisztelt Államtitkár Úr! A hatályos kormányrendelet értelmében a végső engedély - amivel már vízre szállhat a hajótulajdonos - várhatóan június végére érkezne meg. Hasonló a helyzet az új hajót vásárlók esetében is. Természetesen a külföldiekre is vonatkozik, azokra, akik az Adria vagy a Garda-tó helyett a Balatont választanák, és itt töltenék a nyarat.
Kérdezem önt, államtitkár úr, mi szükség volt a 30/2003. számú kormányrendelet ilyen átgondolatlan módon történő bevezetésére. Átgondolta-e a kormány, hogy az amúgy is gyenge lábakon álló balatoni idegenforgalom számára mekkora hátrányt jelent ez a rendelet? Végiggondolta-e a kormány, milyen hatással van a rendelet végrehajtása hazánk arculatának megítélésére?
Választópolgáraink és a vitorlástábor számára megnyugtató válaszát várom az államtitkár úrnak.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit