DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja örömmel tapasztalja, hogy a részben ellenzéki és nagyobb részben Csákabonyi Balázs által benyújtott módosító javaslatokban egyre inkább olyan normaszöveg kezd kialakulni, amelyben már - legalábbis annak szellemiségével, annak tartalmi részeivel - egyetértően tudna nyilatkozni a Fidesz-frakció is. Azért fogalmazok óvatosan, mert még én sem látom pontosan, hogy mi lesz a kormány végleges álláspontja. De nagyra értékeljük Csákabonyi Balázs képviselő úrnak azokat a módosító indítványait, amelyek megpróbálják közelebb vinni részben az ügyvédi kamara, részben pedig egyébként az ellenzéki pártok álláspontjához is a törvény szövegét.
Egy dologra szeretném felhívni államtitkár úr figyelmét, ami sarkalatos kérdés volt az alkotmányügyi bizottságban, vagy legalábbis úgy ítéltem meg, hogy e körül a kérdés körül komoly vita és a vitán túl bizonyos jobbító szándékok is mutatkoztak mind a két oldalról, márpedig ez a bizonyos társas ügyintézésnek vagy társügyintézésnek a kérdése.
Tudomásul véve azt, hogy a magyar jogszabály nem tehet olyan rendelkezést, amely a közösségi jogba ütközne, mégis úgy látjuk, hogy a társas ügyintézés kérdését praktikus oldalról kellene megközelíteni. A jelenlegi törvényszöveg nem egészen világosan fogalmazza meg, hogy mi az, amit megtehet, kötelezettségként előírhat az ügyvédi kamara például egy közösségi jogásznak, és mi az, amire nincs joga az ügyvédi kamarának, hogy egy közösségi jogásszal szemben előírja. Mire gondolok? Arra gondolok, államtitkár úr, hogy felmerült a bizottsági ülésen - én vetettem föl többek között -, hogy az a megfogalmazás, amely szerint az európai közösségi jogász csak akkor láthatja el a képviseletet, ha e célból ügyvéddel vagy ügyvédi irodával együttműködési szerződést köt, nincsen definiálva sehol a törvényben. Nincs az együttműködési szerződés tartalma sehol definiálva. Ebben a tekintetben merül fel az, hogy vajon a jelenlegi ügyvédi gyakorlatban ismert társas ügyintézési vagy társügyintézési forma belefér-e ebbe az együttműködési szerződésbe vagy nem.
A bizottsági ülésen megjelent köztisztviselőnek az volt a határozott álláspontja, hogy semmi olyan értelmezése nem fér bele ennek a szövegnek a törvény szellemébe és rendelkezéseibe, amely kötelező erővel előírná, hogy egy közösségi jogász kénytelen igénybe venni az eljárás során, a hatóság előtti képviselet során egy magyar ügyvédet is. Ezt nem lehet lerögzíteni. Igen ám, de akkor mi is az együttműködési szerződés tartalma? Mire vonatkozhat ez az együttműködési szerződés? Ez nincs sehol sem körülírva.
Ebből a szempontból már sokkal jobb az a forma, amit Csákabonyi Balázs képviselő úr benyújtott, vagy amit akár Horváth Balázs képviselő úr is benyújtott, amely a társügyintézést vagy társas ügyintézést kifejezetten beemeli a törvénybe. Igaz, hogy nem kizáró jelleggel, hanem azt mondja Csákabonyi Balázs képviselő úr módosító javaslata, hogy a társas ügyintézés szabályait is rögzítő együttműködési szerződést kell kötni.
Az én értelmezésemben ebbe még mindig belefér az, hogy társas ügyintézési kötelezettséget ír elő, mondjuk, az ügyvédi kamara, de tételezzük fel, hogy ezt nem lehet kiolvasni a normaszövegből. Viszont itt az ügyvédi kamarának és egyáltalán a jogászoknak, az ügyvédeknek kellene valamifajta segítséget nyújtani, amellyel ezt az együttműködési szerződést valahogy definiálják. Jelen formájában nincs definiálva, hogy mire vonatkozhat ez az együttműködési szerződés.
Én azt is elfogadom, hogy majd az ügyvédi kamara fogja definiálni ezt az együttműködési szerződést, de ennek a kereteiben akkor meg kell határozni, hogy ez vonatkozhat-e a társas ügyintézésre vagy nem vonatkozhat. Ha nincs benne a társas ügyintézés, akkor végül is mire fognak együttműködést kötni? Elnézést kérek, de arra fognak együttműködési szerződést kötni, hogy átveszik az ügyféltől a pénzt? A megbízási díjat átveszik, és onnantól kezdve már tulajdonképpen önállóan járhatnak el?
Nos, ezek azok a kérdések, amelyek szerintünk a törvényszövegben a mai napig nincsenek rendezve; még a módosító javaslatok után sem biztos, hogy tökéletesen rendezve vannak. Javaslom, államtitkár úr, gondolják át, hogy az úgynevezett együttműködési szerződésnek mi is legyen a tartalma.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit