DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, hogy sok tekintetben félreérthető az a folyamat, amelyet ön itt próbált nekünk elmagyarázni, ami az elmúlt hónapokban, az elmúlt nyolc hónapban történt, amikor a kormány tevékenységét próbálta meg értékelni. Azt gondolom, hogy a kiszámíthatatlanság kevéssé jellemezte ezt az időszakot. Az a kormányprogram, illetve a száznapos programnak az az időarányos része valósult meg, amelyet tavaly májusban a kormányváltás után meghirdettünk.
Emlékszem arra az időszakra, amikor itt a parlamentben, illetve a nyilvánosság előtt azt mondták el, hogy a száznapos program mint egy luftballon fog kipukkadni (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Meg is történt.), miközben, ha megnézzük, gyakorlatilag minden elemét sikerült tavaly megvalósítani, és ezek az intézkedések, illetve a lakosság számára ezek a kedvező lépések azóta mind megvalósultak.
Azt hiszem, érdemes lenne mindenkinek megnézni a saját kormányprogramját, hogy abból mi valósult meg. Emlékszem arra, hogy tízoldalas összeállításunk volt arról, hogy 1998 és 2002 között hány olyan eleme volt a kormányprogramnak, ami nem valósult meg. Nekünk nyolc hónapunk volt eddig, hogy ezekből megvalósítsuk azt, amit bevállaltunk, és azt hiszem, hogy időarányosan elég jól haladunk, és még lesz több mint három évünk rá, hogy befejezzük. (Mádi László: Miről beszélsz?)
Ön kifogásolta azt, hogy miért nem az adócsökkentéssel foglalkozik a kormány. Azt hiszem, itt is érdemes megnézni a tényeket. A fix egészségügyi hozzájárulást 4500 forintról 3450 forintra csökkentette a kormány, a személyi jövedelemadóban is csökkentés következett be, illetve az előbb például Csillag miniszter úr mondta el azt, hogy milyen adócsökkentési lehetőségek épültek be a társaságiadó-rendszerbe a fejlesztési tartalék, illetve az amortizáció rendszerének kapcsán.
Ön a lakáspolitikára is részletesen kitért az előbbiekben, aminél azt hiszem, csak egy dolgot felejtett el megemlíteni, hogy november 1-jétől felemelésre került annak a szociálpolitikai kedvezménynek az összege, ami körülbelül négy-öt éve nem változott az elmúlt években, és azt hiszem, ez talán messze a legnagyobb lépés, ami a lakáshoz jutást segítette az elmúlt időszakban. Ráadásul pontosan ez az a lépés, ami a gyerekvállalási kedvet is leginkább javítja, illetve elősegíti.
Az, hogy a lakástámogatási rendszer időről-időre átalakul, azt gondolom, ez természetesnek tekinthető. Arra is emlékszem, amikor a kampányban azt mondták, hogy heteken belül meg fogjuk szüntetni a lakástámogatási rendszert, és senki nem fog tudni a későbbiekben lakást venni. Világosan elmondtuk akkor, hogy meg kell nézni, hogy az az új rendszer, ami elindult, hogyan fog működni, és utána lehet majd adott esetben döntéseket hozni, hogy szükség van-e majd támogatásra.
Természetesen, ahogy a pénzügyi piacok változnak, például ahogy a kamatok mozognak, ez mindenképpen indokolttá tehet a későbbiekben döntéseket. Szerintem semmilyen bizonytalanság nincsen ebben a kérdésben. Amit ön említett, hogy hányan fordultak a bankokhoz az utóbbi időben azért, hogy lakást tudjanak vásárolni vagy építeni, ez azt mutatja, hogy az állampolgárok bizalma nem változott meg, illetve inkább csak javult a kormányváltás után.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit