KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány az elmúlt héten nagyon fontos döntést hozott, nevezetesen határozott arról, hogy az utolsó bevonulásra 2005 első félévében kerüljön sor, utána pedig szűnjön meg a sorkötelezettség Magyarországon. Ezzel sokak követelése, így többek között a Szabad Demokraták Szövetségének követelése is teljesül.
Nem árt végignézni ennek a nagy horderejű döntésnek az előzményeit. Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy 1990-ben alakult az Alba Kör, amely a sorkatonai szolgálatot nem vállalók, illetve polgári szolgálatra jelentkezők érdekeit karolta fel. Ez fontos lépés volt ebbe az irányba.
A Hadkötelezettséget Ellenzőinek Ligája 1993-ban alakult meg, akik már kifejezetten célként jelölték meg a sorkötelezettség eltörlését. Talán nem érdemtelen néhány nevet említeni a liga alapítói közül: Jancsó Miklós, Konrád György, Kertész Ákos, Darvas Iván, Bródy János, Mészöly Miklós, Vámos Miklós, Makk Károly, Haraszti Miklós, illetve Kornis Mihály; Persze a névsor folytatható lenne.
Ami a Szabad Demokraták Szövetségét illeti: az SZDSZ 1993-ban hozott határozatot arról, hogy célul tűzi ki a jövőben, illetve politizálása középpontjába állítja a sorozott állományú fegyveres erők átalakítását önkéntes hivatásos jellegű, modern hadsereggé. Ez bekerült a Szabad Demokraták Szövetsége 1994-es “Fordulat, biztonság, felemelkedés” című programjába, ott is szerepel, hogy az SZDSZ hosszú távon kezdeményezi a sorkötelezettség megszüntetését.
Az 1994-ben megalakult MSZP-SZDSZ-kormány programjába már bekerült a haderőreform szükségessége, és aztán 1995-ben, illetve '96-ban születtek meg azok a döntések, amelyek már a haderőreformról szóltak, beleértve a hadsereg létszámának csökkentését, beleértve a hivatásos állományú katonák számának a növelését.
Amikor a parlament alkotmányreform-bizottsága tárgyalt 1996-ban, a Szabad Demokraták Szövetsége felvetette, hogy töröljük az alkotmányból a hadkötelezettségre vonatkozó passzust, és akkor átmenetileg ezt minden parlamenti párt támogatta.
A szerződéses katonák toborzása 1997-ben kezdődött meg, ekkor csökkent 12 hónapról 9 hónapra a sorkötelezettség.
A Szabad Demokraták Szövetsége által irányított Belügyminisztérium 1997-ben megszüntette a sorkötelezettséget a határőrségnél, és professzionális határőrizetre tért át.
Végül 1998-ban, majd 1999-ben is határozati javaslatot nyújtottunk be a parlament elé - Fodor Gábor és Mécs Imre képviselőtársaim jegyezték - a sorkötelezettség eltörléséért. Ezeket azonban a parlament nem vette napirendre, ezért 2000-ben népi kezdeményezést indítottunk, több mint 200 ezer aláírást összegyűjtve, ami jelezte, hogy az emberek többsége támogatja ezt a programot.
Végül 2002-ben bekerült a kormány programjába 2006-os megszüntetéssel a sorkötelezettség eltörlése. Ettől kezdve a koalíciós felek egyetértettek abban, hogy szűnjön meg a sorkötelezettség, már csak a lehetséges időpontról volt vita. Ennek a vitának a következményeként döntött a kormányzat úgy, hogy 2005 első félévében kerül sor az utolsó bevonulásra.
Frakciónk azért is üdvözli ezt a lépést, mert egyrészt ma már látni lehet, hogy NATO-kötelezettségeinknek csak egy felkészült, professzionális hadsereg képes megfelelni, a haderőt ennek megfelelően át kell alakítani, ez viszont nem lehetséges a sorkötelezettség eltörlése nélkül. Ezzel a döntéssel megteremtődnek az alapjai egy professzionális, a feladataira felkészült és azt ellátni képes hadsereg létrehozásának. Másrészt azért is üdvözöljük a döntést, mert ezzel a Szabad Demokraták Szövetsége tízéves követelése vált valósággá.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit