KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én örömmel vettem tudomásul, hogy Németh Zsolt frakcióvezető-helyettes urat azóta azért valakik felvilágosították, hogy ki is az a Günter Verheugen, mert nem olyan régen még azt kérdezte, hogy “és egyáltalán ki az a Günter Verheugen”. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.) Most azért már eljutott odáig, hogy legalább tudja, hogy ki az Európai Unió bővítési biztosa, sőt egyenesen hivatkozott is rá. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Szeretném újból leszögezni az ismétlődő vádakkal szemben, hogy a magyar kormány az iraki válság békés megoldása mellett áll ki, és minden nyilatkozata, minden lépése ezt erősítette. Ehhez igenis elengedhetetlen, tisztelt Németh Zsolt képviselő úr, az euroatlanti, illetve a transzatlanti összefogás és együttműködés. A katonai megoldáshoz ez nem szükséges, katonai megoldásra az Egyesült Államok egyedül is képes, rendelkezik ehhez a megfelelő erővel. De hogy békés eszközökkel, politikai úton lehessen kikényszeríteni azt, aminek szükségszerűségében őszintén remélem, hogy ön sem kételkedik, hogy Szaddám Huszein megsemmisítse a tömegpusztító eszközeit, ehhez nincs más út, mint a transzatlanti partnerség erősítése, az Egyesült Államok és Európa közös fellépése.
(14.10)
Ennek megfelelően kezdeményeztük a Blair-Aznar-levéltervezet módosítását, és a módosítás után írta alá Medgyessy Péter ezt a levelet, mert akkor már megfelelt ennek a követelménynek. A levél nem háborúpárti, következésképpen a levél aláírója, Medgyessy Péter és kormánya sem az.
Ami Jacques Chirac nyilatkozatát illeti, ez a nyilatkozat a mi véleményünk szerint is elfogadhatatlan hangnemben minősítette a NATO három új tagját, akik az Európai Unió tagjelöltjei, és talán még inkább a vilniusi csoport tíz országát.
Jellemző, hogy ezt a nyilatkozatot a NATO és az Európai Unió minden, a kérdésben megszólalt országa elutasította, és kifejezte egyet nem értését a nyilatkozattal. Mi azt mondtuk nagyon visszafogottan - nem kikértük magunknak a levelet, illetve a nyilatkozatot, hanem azt mondtuk -, hogy méltatlan dolog országokat így minősíteni azért, mert nem ugyanúgy gondolkodnak a transzatlanti partnerség fontosságáról, mint a Francia Köztársaság egyébként igen nagy tekintélynek örvendő elnöke.
Azért érdekes összefüggés, hogy más bírált országoknál az adott ország ellenzéki pártjai mindenütt elutasították ezt a bírálatot. Egyetlenegy ország ellenzéki pártja, Magyarország nagyobbik ellenzéki pártja, a Fidesz volt az, amely tulajdonképpen kárörvendett egy jót Chirac nyilatkozata után. (Demeter Ervin: Nem igaz!) Meg kell nézni, tisztelt Demeter képviselő úr a Fidesz nyilatkozatait, Németh Zsolt úr nyilatkozatait (Rockenbauer Zoltán: Miért nem figyeltél oda?), Szájer József úr nyilatkozatait. Igazat adott a francia elnöknek és azt mondta, hogy no igen, most a magyar külpolitika megkapta a magáért. Tehát az egyetlen támogatása ennek az álláspontnak a Fidesz részéről érkezett. (Németh Zsolt: Minek beszélek, ha nem figyelsz?)
Szeretném elmondani azt is, hogy azóta egyébként az Európai Unió tagállamai napirendre tértek a levél ügye fölött, nem egy, nem két kormányfő, külügyminiszter nyilatkozott úgy, még a nyilvánosság előtt is, hogy egyébként a levélben egyetlen mondat kivetnivalót nem talált és ő is aláírta volna, ha felkérik erre. (Zaj, derültség a Fidesz soraiban.) Az egyeztetést nem a magyar kormánynak kellett volna végrehajtani, hanem a levél kezdeményezőjéé volt ez a szerep (Németh Zsolt: Ez nem igaz!), nem az aláírók egyikének kell egyeztetnie az Európai Unióval és a NATO-val.
Tehát meggyőződéssel állítom, hogy ezzel nem követett el semmiféle hibát a magyar kormány, személy szerint Medgyessy Péter, és nem került ezzel zsákutcába a magyar külpolitika. Annál is inkább nem, mert éppen ez felel meg annak az igénynek, hogy sokirányúak és kiegyensúlyozottak legyenek a kapcsolatok… - az Egyesült Államok és Európa és az Európai Unión belül Németország, Franciaország éppen úgy, mint más európai uniós országok.
Igen, mi alkalmazkodunk az Európai Unió jogrendjéhez, nem szégyelljük, mert az Európai Unióhoz akarunk csatlakozni, és ami a polgári kormány megoldását illeti, nemzeti érdekre hivatkozva négy éven keresztül sértegették az Európai Uniót (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az időkeret leteltére.), ez meggyőződésünk szerint sehová nem vezetett.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit