DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány Európa-terve a mezőgazdasági termelőknek nemcsak adósságrendezést ígér, nemcsak az adósságrendezés folytatását ígéri, hanem a beruházások ösztönzésére is koncentrál. Úgy gondolom, hogy ennek kézzelfogható jelét adtuk az elmúlt esztendőben is, amikor csaknem 30 százalékkal egészítettük ki a tavalyi évben azt az összeget, amelyet a kétéves költségvetés 2002-ben a mezőgazdasági termelők géptámogatására fordított, hisz 18,5 milliárd forint helyett csaknem 26 milliárd forintot fizettünk ki, úgy is, hogy ennek egy részét áthoztuk az idei esztendőre, mert a költségvetési tartalékból, illetve belső átcsoportosításból sem tudtuk fedezni ennek a szükséges költségigényét az elmúlt évben.
De a lényeg az, hogy soha nem látott mértékű egyedi gépberuházás történt a magyar mezőgazdaságban, hisz a támogatások révén több mint százmilliárd forint értékű mezőgazdasági gépvásárlás történt a tavalyi esztendőben. És ami még ennél is örömtelibb, hogy az idei évben tudjuk folytatni ezt a tendenciát, hisz a kormány olyan költségvetést készített, amelyben lehetőség van a gépvásárlások idei évi 30 százalékos növelésére, legalábbis ami a támogatási oldalt illeti, de abban az esetben, ha a mezőgazdasági termelők jól kihasználják a SAPARD-program lehetőségeit, amely továbbra is tartalmaz géptámogatási lehetőséget, akkor még ennél nagyobb ütemű korszerűsítés is megvalósulhat a magyar mezőgazdaságban.
Az eddigi SAPARD-pályázatok bizalommal töltenek el bennünket, hogy ezt meg tudjuk tenni. Óriási szükség van rá, hisz nyugat-európai versenytársainkhoz képest negyedannyi vonóerő-kapacitással és betakarítógép-kapacitással rendelkezünk; úgy gondolom, hogy a minőségi termelés feltételeinek a megteremtéséhez ezek a beruházások elengedhetetlenül szükségesek.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit