DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat, illetve a korábbi törvény módosításának alapjait a polgári kormány rakta le, amely a korábbi törvényt alapjaiban változtatta meg. A korábbi törvénynél szigorúbban hozta létre ebben a törvényben az egységesítést, azt, hogy az egyes önkormányzatok közötti tehetősség ne legyen forrása annak, hogy ki hol mikor milyen köztisztviselőt alkalmaz. Ez egy fontos elve volt ennek a törvénynek, amit a polgári kormány megalkotott.
Egy másik fontos eleme volt a főtisztviselői kar, illetve a főtiszti kar létrehozatala. Emlékszem, akkor a vitában a jelenlegi kormánypártok kifejezetten támadták a főtisztviselői és a főtiszti kar létrehozatalát. Most ebben a módosításban nyomát sem találom annak, hogy miért volt helytelen ez az intézkedés. Néhány technikai módosítás van ezzel kapcsolatosan, továbbra is megtartandónak ítélik a főtiszti és a főtisztviselői kart, amit én egyébként helyesnek tartok, de akkor éppen arról beszéltek, hogy ezt a létrehozandó státust nem tudják elfogadni, ezért a törvényt magát sem tudják támogatni. Úgy gondolom, hogy egy helyes intézmény volt a bárhol bevethető főtisztviselő, hiszen pont az volt a cél, hogy olyan flexibilis főtisztviselők és főtisztviselői kar jöjjön létre, amely komolyan és erőteljesen tudja segíteni a kormányzati munkát. Nem olyan köztisztviselőkre van szükség, mondta Arthur Andersen is, hogy ne az jelentkezzen ide - idézem -, ha olyan vagy, mint a talicska, csak addig mégy, ameddig tolnak, hanem épp egy ilyen főtisztviselői karra van szükség, amelyet az Orbán-kormány által létrehozott törvény alapján kineveztek, illetve most a Medgyessy-kormánynál is olvashattuk az új kinevezett főtisztviselőket.
De a módosításra térve, szeretném elmondani, hogy az ügykezelőkkel és a fizikai állománnyal több felszólalásban is foglalkoztak. Szeretném elmondani, hogy ezek az alkalmazottak továbbra sem végeznek közhatalmi tevékenységet. A magam részéről el tudom fogadni, hogy az ügykezelők szintén köztisztviselők legyenek, de amint Gyárfás Ildikó - aki már eltávozott felolvasott felszólalását követően - elmondta, hogy egy munkáltató, egy törvény, ez továbbra sem létezik, hiszen a fizikai állomány, amire Sisák Imre polgármester képviselőtársam utalt, nem kerül vissza a köztisztviselői karba, továbbra is a munka törvénykönyve alá tartoznak, tehát nincs továbbra sem egységesen kezelve a polgármesteri hivatalban dolgozó alkalmazotti létszám.
A törvényjavaslat a gyakorlatban előkerülő több technikai javaslatot is tesz a korábban felmerült problémákat kiküszöbölendő. Ezt a magam részéről helyesnek tartom, de van több, előremutató elemeket is tartalmazó javaslat is ebben a törvényjavaslatban, így például a lakásszerzéssel kapcsolatos készfizető kezesség bevezetése, ami egy helyes dolog. A nyelvpótlékkal kapcsolatban Devánszkiné dr. Molnár Katalin is szólt ma, a magam részéről szintén helyesnek tartom ennek a pótléknak az emelését. Azon valóban el kell gondolkozni, amit ő javasolt, hogy nem biztos, hogy elegendő adott esetben a papír egy-egy nyelvvizsgáról, hanem használja-e a köztisztviselő ezeket a nyelveket, illetve ha nincs róla papírja, de használja és segíti a közigazgatást ezzel, legyen adott esetben a munkáltatónak lehetősége szintén nyelvpótlékban részesíteni.
A törvénymódosítás nem nyitja meg egy helyen a törvényt, mégpedig a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség esetében. Azért szeretném felhívni a figyelmet erre egy későbbi törvénymódosítás során, hiszen azoknak a parlamenti képviselőknek, akik egyrészt önkormányzatban önkormányzati képviselők vagy megyei önkormányzatban képviselők, netán egy területfejlesztési tanácsnál döntéshozóként szavaznak, minden alkalommal vagyonnyilatkozatot kell tenni.
(21.10)
Ezek egyébként teljesen egyformák, van olyan képviselő, aki adott esetben egy évben öt vagyonnyilatkozatot kell hogy benyújtson különböző időpontokban. Teljesen felesleges; egyet, a legszigorúbbat kell érvényesíteni, és akkor ettől az adminisztrációs tehertől mentesülhetnek azok, akiknek ilyen vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségük van.
Az illetménykiegészítésről is szintén többen szóltak már. Felmerül bennem az a gondolat, hogy az egységes illetménykiegészítés jó-e. Gyakorlatból tudom, hogy akár középfokú, akár felsőfokú végzettségűeknél, ha mindenki egyformán részesül ebben a kiegészítésben, az a jót nem biztos, hogy továbbra is a jók között tartja meg, nincs húzóerő. Aki pedig az egységesítés következtében gyengébb teljesítménnyel is jogosult lesz a kiegészítésre, lehet, hogy nem inspirálja a további jobb munkavégzésre. Ugyanez igaz a középfokú 10 százalékos kiegészítésnél is.
Ami pedig az évenként kötelezően megállapítandó kiegészítésről szóló önkormányzati döntést illeti, úgy gondolom, hogy sem a korábbi döntés, amely évenként tette kötelezővé, sem a mostani nem jó. Azt hiszem, a kettő között van a megoldás: az önkormányzatnak legyen lehetősége, ha úgy gondolja, akár évenként megállapítani, ha pedig úgy gondolja, és anyagi lehetőségei ezt lehetővé teszik, akkor nem évenként, hanem bármilyen időpontban, akár egy-egy ciklusra vagy fél ciklusra állapíthassa meg. Ismerve az idei önkormányzati költségvetéseket, az önkormányzatok nehéz helyzetét, úgy gondolom, nem szabad ennyire bekorlátozni ezzel a javaslattal az önkormányzatokat, hogy adott esetben, ha nem kívánnak erről dönteni, ezt törvényileg bekorlátozva ne tehessék meg. Ez az önkormányzati szabad önkormányzás jogát erőteljesen korlátozza, különösen akkor, amikor olyan helyzetbe kerülnek az önkormányzatok, mint amiről ebben a parlamentben már nagyon sokat beszéltünk, abba a nehéz helyzetbe, amiben jelenleg is vannak.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az általános vitában többen megismételték kormánypárti képviselők részéről az indokolásban leírtakat, illetve az expozéban elhangzottakat, így aztán igazán érdemi vita nem is alakult ki itt az általános vitában. Egyrészt ez köszönhető annak, hogy sok jó javaslat van ebben a törvénymódosításban, másrészt pedig azért nem alakulhatott ki vita, mert nem volt kikkel vitatkozni, hiszen megismételték az előre leírt szöveget a kormánypárti képviselők.
Összességében és végezetül szeretném elmondani, hogy módosításokkal a Fidesz-Magyar Polgári Párt, mint ahogy vezérszónokai is elmondták, támogatni tudja a törvényjavaslatot úgy, hogy abban az ellenzék javaslatai is szerepelnek, és akkor a köztisztviselők érdekében ismét egy előrelépést lehet tenni, ami hosszú távra határozza meg a köztisztviselők életpályáját, és joggal választhatnak akár jogászok, akár mérnökök, akár más végzettségű emberek köztisztviselői pályát, mert ez biztos megélhetést, biztos egzisztenciát jelent majd számukra.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit