SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum az előttünk fekvő országgyűlési határozati javaslatot támogatja, különösképpen természetesen azért, mert négypárti előkészítéssel került elénk ez az országgyűlési határozati javaslat, és a területfejlesztési bizottságon keresztül is így jött át.
Ugyanakkor természetesen jobban örülnénk, ha konkrét kormányzati cselekvés lenne minél gyorsabban, illetve konkrét jogszabályi formát, törvényi formát öltene majd minél gyorsabban a határozati javaslatban megfogalmazott, nagyon fontos, tartalmi jelentőségű négy pont. Azt gondolom, hogy mindannyian általában az országgyűlési határozati javaslat műfajával szemben egy kicsit szkeptikusak vagyunk, de tekintettel arra, hogy valóban úgy tűnik, hogy egy konszenzuális elkötelezettségről van szó, és valóban szerepel benne határidő, ez számunkra is már jelzi azt, hogy bízhatunk abban, hogy nemcsak egy formális határozati javaslat megszületéséről van szó.
Szeretném kiemelni az első pontban a Duna-Tisza-közi homokhátság vízpótlásával összefüggésben lévő tartalmi elemet, amely az országgyűlési határozati javaslat egyik legfontosabb eleme és pontja. Ezzel összefüggésben szeretném kiemelni az MDF-es képviselőtársamnak, Lezsák Sándornak hosszú évek óta folytatott küzdelmét és munkálkodását ebben az ügyben, amelyet nagyon elkötelezetten tett. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos dolog, hogy a határozati javaslatba ez az ügy belekerült, ugyanakkor szeretném felhívni mindannyiunk figyelmét arra, hogy egyáltalán nem csak vízpótlási kérdésről szól ez az ügy és ez a probléma. Azt gondolom, hogy sokkal nagyobb nagyságrendű, sokkal komolyabb problémáról van szó, úgy is mondhatnám, hogy egy komplex problémának a komplex megoldását kellene megtalálnunk. Hiszen sok szempontból az ott élő embereknek, az ott élő polgároknak, családoknak meg kell adnunk azokat a feltételeket, amelyek az élet lehetőségét és az élet minőségét biztosítják számukra.
Ezért azt gondolom, hogy ha - idézőjelbe téve - úgy fogalmaznánk, hogy egy különleges státust kellene biztosítani ennek a területnek, ennek a térségnek, egy önálló fejlesztési régióként vagy egy speciális fejlesztési-tervezési régióként, vagy kisrégióként, nagyon fontos lenne, ha az országgyűlési határozati javaslatba, bár szó szerint ez így nem szerepel, de nagyjából mindannyian ezt értenénk bele, és erre gondolnánk, amikor a határozati javaslatról fogunk majd dönteni.
Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy a határozati javaslat 2. és 3. pontjában konkrétan megfogalmazásra kerül az a közös igény, hogy egy egységes térinformatikai rendszerre, illetve az információs rendszereknek, az adatszolgáltatási rendszereknek egy koncepciózus összehangolására kerüljön sor, hiszen valóban nem tudjuk nagyon sok esetben manapság, hogy egyik kéz mit csinál, illetve a másik kéz mit csinál, az egyik kéz nem tudja, hogy mit csinál a másik kéz. Nagyon-nagyon fontos lenne, hogy valóban ezek a folyamatok, tervezési folyamatok, programozási folyamatok össze legyenek hangolva, és egy együttműködés alakulhasson ki, természetesen egyetértve a bizottsági alelnök úr által elmondottakkal, hogy túl kell látnunk a határokon, hiszen itt valóban olyan egységes természeti, földrajzi régióban kell gondolkodnunk, amely alapvetően meg kell hogy határozza mind a tervezést, mind pedig az együttműködést. Én Nyugat-Magyarországon vagyok érdekelt, a Dráva közelében élek; azt gondolom, hogy példának okáért a Drávával kapcsolatos ügyeink, elkötelezettségeink és felelősségünk is egy ugyanilyen közös megoldási javaslatot igényel.
Még egy gondolatot hadd fogalmazzak meg a rendelkezésemre álló rövid időben, ez a határon átnyúló együttműködéseket jelenti. Én rendkívül fontosnak és kiemelt jelentőségűnek tartom, hogy ez az ügy bekerült a határozati javaslatba. Különösen fontos lenne, hogy a határon átnyúló együttműködés keretei között intézményes együttműködés alakulhasson ki, hiszen ez teszi lehetővé azt, hogy például Horvátország viszonylatában, a horvát-magyar együttműködés keretében a közös felelősségi pontokat megtaláljuk.
Végül hadd utaljak arra, hogy reményeink szerint (Az elnök jelzi az idő leteltét.) a területfejlesztési törvény egyéb vonatkozásai is vissza fognak kerülni majd a Ház elé még ebben az évben az ismereteim szerint. Nagyon fontos lenne a határ menti térségekre odafigyelnünk ezen törvénymódosítás keretén belül is, hiszen eddig fehér folt volt nagyon sok határ menti térség; talán a mostani jogszabály-felülvizsgálat egy újabb esélyt és lehetőséget ad ezeknek a térségeknek.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit