DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Államtitkár Úr! Fontos-e a magyar nemzeti kultúra? Lehet-e ez egyáltalán kérdés ma? Igen, sajnos lehet kérdés, kétszeresen is. Először, mert nemzeti önazonosságunk megőrzése nélkül az Uniónak nem nemzete lennénk, hanem csak lakossága, ráadásul Magyarország anyaország is, és az össznemzeti kultúra több mint csak az országé. De fontos a kérdés azért is, mert a csatlakozás igen nagy erőfeszítéseket és költségeket igényel. Olyankor pedig, amikor egyszerre kell sok pénz sokfelé, a kultúra sajnos mindig rosszul jár nálunk.
Ezért szólok nem először nemzeti könyvtárunkról. Mi a jövő? A kulcsszó: a mélyraktár. Ennek tervei már '99-ben elkészültek, sőt akkor kormányhatározat is született arról, hogy a beruházást a tárca fedezi. 2000-ben, tehát egy évvel később, megtörtént a szükséges várbeli régészeti feltárás, 2001-ben pedig mégis elnapolták az építkezést, noha a könyvtár akkorra már 170 millió forintot ráköltött az előkészítésre. Épült ugyan távol egy raktár, azonban nem ez, hanem a mélyraktár oldaná meg a raktározási gondokat, mert az OSZK a világ legbiztonságosabb könyvtárainak egyike, lehetetlen tehát, hogy távoli és felszíni épületbe hurcolják, finomabban szólva, hordják időnként ki meg be a nemzeti könyvtár anyagait.
(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Nemrég egy lap ezt kérdezte a főigazgatótól: “De ha megvan a szakma és a fenntartó részéről is az elfogadott beruházási terv, akkor ezt miért nem finanszírozzák?”. A válasz: “Nincsenek világos politikai szándékok, nem tudják, mit is akarnak ezzel a hatalmas kulturális vagyonnal. Néha az az érzésem, mintha privatizálni akarnák.”
(16.50)
Kérdezem tehát, mit tervez a kormány a Széchényi Könyvtárral. Megépíti-e a mélyraktárat? Nem gondolnám ugyanis, hogy privatizálni akarnák, nincs tehát okom arra sem, hogy bárkit is előre megfontolt kulturális bűncselekménnyel vádoljak. Ahhoz azonban, hogy a mélyraktár elkészüljön, szükség van a források biztosítására a kormányprogram szerint, a rég elkészült tervek és a hatályos kormányhatározat szerint. Cselekedni most a nemzeti kultúráért, éspedig nem valamikor, hanem most, mert most van szükség rá. Egyszerűen arról van szó, hogy beteltek a könyvtárak, és a kormányhatározat szerint (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a tárcának ki kell vennie, sőt vállalnia kell a részét a mélyraktárak megépítésében.
Köszönöm, államtitkár úr, várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit