DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Valóban az élet, halál határterületeit rendező rendelkezéseknek a jogi mikéntje mindig problémákat vet föl, különösen az eutanázia kérdése, hiszen ez nem egy ősi kérdés, ez egy olyan kérdés, amit a technika fejlődése hozott elő, a technika jelenlegi viszonylag magas fokán vetődik föl az a kérdés, hogy a méltósághoz való jog hogyan érvényesül az élet elmúlásának időszakában.
Az Alkotmánybíróság megállapította azt, hogy a jelenlegi jogi szabályozás az egészségügyi törvényben nem alkotmányellenes, megállapította azt, hogy a passzív eutanáziát lehetővé tévő rendelkezések alkotmányosak. Ugyanakkor nem állapította meg - helyesen, nem is tartozik az ügykörébe és hatáskörébe -, hogy ez a rendezés jó-e. Az állapítható meg, hogy valószínűleg nem kielégítő ez a jogi rendezés.
Az alkotmányossági próbát ugyan kiállt rendelkezés vizsgálata tárgyában Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese vizsgálatot kezdeményez, vizsgálatot folytat le a közeljövőben arra vonatkozóan, hogy ez a rendelkezés, amely valóban bürokratikus, hogyan működik a valóságban. Az eredménye, azt gondolom, hogy megjósolható ennek a vizsgálatnak. Az eredménye az, amit képviselő úr is jelzett felszólalásában, hogy nagyon sok kórházban nem is ismerik valószínűleg ennek a rendelkezésnek a létét, és hogy a betegeknek nincs róla tudomása, az viszont bizton állítható.
Ehhez képest, ennek a vizsgálatnak az eredményét is megvárva, úgy vélem, hogy hasznos és indokolt lesz, ha Csehák miniszter asszonnyal együtt kezdeményezzük ennek a törvényi rendelkezésnek a módosítását, kezdeményezzük azt, hogy tartalmában ugyan nem túlterjeszkedve természetesen az eutanázia ezen kategóriáján, a rendelkezés bürokratizmusát csökkentsük, és ezzel alkalmazhatóbbá vagy - ez talán nem jó szó - kezelhetőbbé tegyük az egészségügyi törvénynek ezt a rendelkezését.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit