KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Tehát értelmetlen most arról folytatni vitát, hogy jogi értelemben béke van-e vagy háború.
(18.10)
A következő dolog, amit szeretnék megjegyezni azzal kapcsolatban, hogy korábban a katonai akció végrehajtásánál nem kértünk parlamenti hozzájárulást az átrepüléshez: azért nem kértünk, mert van egy, nem a fülénél fogva rángattuk elő - egyébként a parlamenti határozatnak se füle, se farka nincs, ezek dokumentumok, aminek nem lehet semmijét külön megragadni.
Az kétségtelen, hogy volt egy olyan, van egy olyan érvényes parlamenti határozat, amely azt mondja, hogy az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok kikényszerítésében részt vevő katonai erők számára engedélyezi a magyar parlament időkorlátozás nélkül az átrepülést. Ezt vettük elő, és erre hivatkoztunk. (Németh Zsolt: Ezek harcolnak!) De nincs olyan parlamenti határozat, amely a békefenntartásban való részvételre vonatkozna, ezért kértünk most erre. Csak úgy tűnik, hogy önöknek sehogy nem jó: ha kérünk parlamenti határozatot, akkor az a baj, hogy miért kérünk, ha nem kérünk, akkor viszont az a probléma, hogy miért nem kérünk.
Amit viszont én nem értek, hogy ha egyszer a békefenntartásban való részvétele más országnak egy nemes ügy - hogy idézzem a délelőtt elhangzott érvelést, és én ezzel egyetértek -, akkor mi ebben a nemes ügyben miért nem akarunk részt venni. Miért járulunk hozzá másoknak a részvételéhez, és miért tagadjuk meg a saját részvételünket ebben a joggal nemes ügynek minősített akcióban?
Azt mondja a Fidesz az érvelésében - és ehhez a Magyar Demokrata Fórum is csatlakozik -, hogy az ENSZ mandátuma feltétel. Nos, én nem hiszem, hogy önök nem tudják, de ha nem tudják, akkor most hadd mondjam el, mert ezen a rodoszi külügyminiszteri találkozón ott volt a Biztonsági Tanács négy tagjának a külügyminisztere is - a brit és a francia állandó tagokként, a német és a spanyol nem állandó tagokként résztvevői a Biztonsági Tanácsnak -, és egybehangzóan állították, hogy nincs esély a közeljövőben egy biztonsági tanácsi mandátum megszerzésére. Valószínűleg - bár ezt nem mondták ki - azért sincs ilyen, mert nem érdekelt igazából senki, saját zászló alatt célszerűbb dolog békefenntartóként odamenni. Tehát ez, azt kell mondjam, egy hivatkozási alap, és egy elég gyengén hangzó érv erre hivatkozva elodázni a magyar részvételt.
Végül pedig: eminens magyar érdek fűződik, tisztelt Ház, a békefenntartásban való részvételhez. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mi az?) Érdekünk, hogy a magyar humanitárius szállítmány ne rablóbandák kezébe kerüljön, érdekünk, hogy az újjáépítésben a magyar vállalatok részt vehessenek, és érdekünk, hogy a majdani demokratikus Irakkal most megteremtsük a későbbi jó kapcsolat, a későbbi együttműködés alapjait. Azt gondolom, nem igényel külön bizonyítást, hogy mindennek jelentős mértékben feltétele a békefenntartásban való tevékeny magyar részvétel. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit