DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! Azt gondolom, az egyértelmű - ezt már többször elmondtuk, elmondta a kormány több tagja, magam is többször -, hogy nem értünk egyet, én személyesen is azon az állásponton vagyok, hogy nem érthetünk egyet azzal, hogy bármelyik drogot, legyen az úgynevezett light vagy nem light, legalizálni kellene. Ezt a kérdést egyébként egyértelműen eldönti az, hogy nemzetközi egyezmények a vadkendert és annak THC-tartalmát is kábítószerként kezelik. Ha ez így van, akkor természetesen a magyar büntető törvénykönyvben ettől eltérni - ismétlem, a személyes meggyőződésünket még nem is tekintve - nem lehetne, és nem is szabad ezen gondolkodni.
Az egy másik kérdés, hogy a nulla tolerancia, tehát a kábítószerrel kapcsolatba került minden személynek a bűnözőkénti kezelése helyes álláspont-e. Erről ugyanolyan szilárd meggyőződésem, mint az előbb említett, hogy nem. Hiszen meg kell találni azt a módot, ahogy a kábítószer-problémát a leghatékonyabban lehet kezelni. Nagyon örülnék és örülök annak, ha a képviselő úr szavaiból azt hallhatom ki, hogy valóban a Btk. módosítását követően pártsemlegessé és mindenki által helyeseltté vált ez az álláspont. Ha ez így van, nagyon nagy biztonsággal, sikerrel fogjuk ezt a problémakört kezelni, ami természetesen nem oldható meg teljesen, de kezelhető és visszaszorítható a kábítószerrel visszaélés az országon belül.
Az megint egy másik megközelítése a dolognak, hogy provokációként minősíthető-e egy ilyen tüntetés. Provokációként minősíthető-e valami, ahol egy kérdést kívánnak megvitatni, egy olyan kérdést, amely megvitatható? Ugyanúgy megvitatható, mint bármely más kérdés, megvitatható úgy, mint olyan más kérdés, amely alkotmányellenes és a nemzetközi szerződésekbe is ütközik. Nem hiszem, hogy egy bizonyos büntetési nemről való vita tilalmazott lenne az utcán, ha az kulturált módon folyik, habár megvalósíthatatlan annak a büntetési nemnek az ismételt törvénybe iktatása.
A harmadik megközelítés természetesen - és ez az utolsó -, hogy milyen tüntetések ízlésesek egy országban. Ízléses-e az a fajta tüntetés, amely síppal, dobbal, nádi hegedűvel történik, és ami agresszív? Persze az is megengedhető, ha bűncselekményt önmagában nem valósít meg. Úgy tűnik persze, hogy ennek ilyen vonatkozása felmerülhet, de - ismétlem - egy olyan tüntetésnek, ahol a tettlegességre sor kerül. Maga a véleménynyilvánítás egy tüntetés során természetesen olyan alkotmányos jog, amelyet védeni kell, amelyet támogatni kell, nem úgy, mint a kábítószerek bármelyikének legalizálását.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit