DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Azt hiszem, részben utalnom kell arra, amit az eddigiekben elmondtam; azt gondolom, hogy az technikailag is felesleges lenne és rossz lenne, ha megismételném.
Ami az elvi kérdést illeti, amit a képviselő úr felvetett, hogy lehet-e tilalmazott az, ami csak saját magának árt az illetőnek, azt gondolom, itt le kell bontani, hogy milyen jogterületen. A büntetőjog területén természetesen nem, hiszen ott mindig egyéni felelősséget kell keresnünk, azonban más jogterületen vagy az erkölcs területén természetesen lehet tilalmazott, és itt most természetesen azokról az elvi felvetésekről beszélek, amiket a képviselő úr is megtett. Ilyen káros példák lehetnek nem tilalmazottak a büntetőjogban, ilyen az öngyilkosság, ilyen az alkoholizmus, ilyen akár a dohányfogyasztás, és nagyon sok olyan deviáns vagy akár deviánsnak nem is minősített fellépése a személyeknek, ami rossz példát mutat.
A kábítószer esetében a már meghivatkozott nemzetközi egyezmények, azt gondolom, választ adnak. Választ adnak, és ebből az is következik, hogy ennek a bizonyos kendernek a sorsa gondolkodóba ejti a világot; gondolkodóba ejti nemcsak Magyarországot és a Magyarországon e problémával foglalkozó szakembereket és laikusokat, hanem az egész világon az embereket. A döntést, azt gondolom, tipikusan ez egy olyan probléma, nem hozhatja meg véglegesen egy országon belül a társadalom, hanem arra kell törekedni, hogy ez nemzetközileg egy bizonyos nyugvópontra kerüljön. Erre megvan a garancia, hiszen jelenleg van egy szabályozottság, és természetes, hogy csak akkor lehet a szabályozás máskénti megoldásáról egyáltalán gondolkodni, legalábbis a törvényhozói szinten, ha a világ - nagy dolog, de ha így említem - másként dönt. Amíg tehát nem dönt másként, addig a törvényi szabályozás szintjén ezen gondolkodni nem lehet.
Azt feleslegesnek tartom megismételni, hogy a véleménynyilvánítás természetesen szabad, és nem minden véleménnyel kell a kormánynak egyetérteni. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit