DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Úgy gondolom, ön is világosan tudja, hogy a 2002. évi kétéves költségvetés második évében az Orbán-kormány egyetlen fillért sem biztosított a 2001-ben meghozott döntéshez, de ez a dolognak csak az egyik oldala.
Ha szakmailag megvizsgáljuk az osztatlan tulajdonközösségek dolgát, akkor úgy gondolom, a földek kimérésével további káoszt lehet teremteni, olyan további vitákat, amelyeket ön is említett a birtokháborítási és egyéb kérdések tekintetében, eddig ugyanis 1,2 millió hektár esetében jelentettek be igényt, amit egyébként minden év március 1-jéig meg lehet tenni.
(16.20)
Ez azt jelenti, hogy 244 ezer tulajdonos több helyen lévő területére jelentette be az igényt.
Ha azt akarjuk, hogy a magyar mezőgazdaságot a fejlődési pálya helyett ismét a kilencvenes évek eleji hanyatlás pályájára állítsuk, akkor ezt kell tenni, amit ön mond, képviselő asszony, nem elvitatva egyetlen földtulajdonosnak sem a jogát a tulajdonához. Egyébként a jelenlegi jogszabályok is lehetőséget adnak az osztatlan tulajdonközösség megszüntetésére, csupán a tulajdonosoknak meg kell tudni egyezni, és a földhivatal minden további nélkül bejegyzi. De az, hogy itt tizedhektárokra szétmérjünk jelenleg gazdaságosan művelhető táblákat úgy, hogy még közben az utakat is kell jelölni - természetesen a tulajdonosok aranykoronája terhére -, úgy gondolom, hogy gazdasági értelemben teljesen tarthatatlan.
Mivel a Medgyessy-kormány a birtokviszonyok rendezésében érdekelt - szemben az ön állításával -, ezért a Nemzeti Földalapot nem az állami tulajdon elkótyavetyélésére akarja felhasználni, hanem az ilyen tulajdonrészek összerendezésére. A közeljövőben ennek érdekében meghirdet egy pályázatot, amely cserealapokat létesít, és megvásárolja ezeket a tized aranykoronákat, hogy gazdálkodni is lehessen a földön, ne csak ügyeskedni vele. (Dr. Magda Sándor: Helyes, miniszter úr!)
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit