VÍGH ILONA

Full text search

VÍGH ILONA
VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Az elmúlt kormányzati ciklusban döntés született arról, hogy azoknak a személyeknek, akiknek a földje osztatlan közös tulajdonban van, az állam költségmentesen kiméreti. Ehhez 2002. március 31-ig be kellett nyújtaniuk igényüket az illetékes földhivatalokhoz. Választókörzetemből közel kétezer kereset érkezett be a hivatalokba, főképpen Zsadány, Bucsa, Füzesgyarmat, Körösladány és Okány községekből. Miután az új kormány hatalomra került, semmi nem történt, pedig már több mint nyolc hónap eltelt. A gazdák türelmetlenek, hiszen érthető módon rendelkezni szeretnének jogos tulajdonukkal.
Ezeknek a területeknek a kimérése azért is szükségszerű, hogy a jelenleg tapasztalható áttekinthetetlen birtokviszonyok letisztuljanak. Az önkormányzatok és a jegyzők nap mint nap találkoznak a rendszeres birtokháborítási vitákkal, perekkel. Általában a területek többségi tulajdonosai önhatalmúlag döntenek minden kérdésben a kisebb tulajdonú gazdák feje felett. Nem ritka az sem, hogy jogtalanul használják földjeiket, az egyik gazda beszántja a másik földjét, learatja a búzáját. Ezekben az ügyekben sok esetben mind az önkormányzat, mind a rendőrség tehetetlen. Az egyik polgármester azt nyilatkozta, azon csodálkozik, hogy eddig még nem dördült fegyver, mivel a helyzet esetenként úgy elmérgesedett.
Ezen az áldatlan állapoton csak az érintett földek kimérésével lehetne segíteni. A jelenlegi állapot áttekinthetetlen, bizonytalan, sőt törvénytelen, hiszen a gazdák többsége nem tud élni az alkotmányos jogaival, az önrendelkezés jogával; nem ura, csak gazdája a földjének. A föld az ő nevén van, de nem ő használja, hasznot sem ő húz belőle. Egyértelmű, hogy nem mindenkinek érdeke a probléma orvoslása, egy szűk érdekcsoport a többség rovására jelenleg bármit megtehet.
Tisztelt Miniszter Úr! Megkérdezem, mit szándékoznak tenni annak érdekében, hogy a birtokviszonyok rendeződjenek. Mit tesznek azért, hogy a körzetemben élő közel kétezer ember hozzájuthasson jogos tulajdonához, hogy aztán élhessen alkotmányos jogával? Mit tesznek azért, hogy végre az osztatlan közös tulajdonú földek kimérésre kerüljenek?
Köszönöm. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit