FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az ajánlás 63. és 66. pontjában szereplő módosító javaslatokhoz szeretnék hozzászólni. Mindannyiunk előtt ismert, hogy a feketemunkára való tekintettel - amely egyes vidékeken különösen elterjedt - mindenképpen fontos a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának javítása. Ez gyakorlatilag kétféle módon lehetséges, egy extenzív módon, amikor végeredményben nő az ellenőrzést végző személyek száma; már ez önmagában eredményre vezethet. Ugyanakkor az is fontos, hogy olyan törvényi hátteret teremtsünk, amelyik javítja, illetve segíti az ellenőrzést végző személyek munkáját. Gyakran előfordul, hogy az ellenőrök feltárják a hiányosságokat, de a törvény nem ad lehetőséget számukra az intézkedések megtételére. Módosító javaslataink, amelyeket Jauernik István képviselőtársammal nyújtottam be, gyakorlatilag ebbe a körbe tartoznak.
Az egyik módosítás arra irányul, hogy a felügyelő ne csak az ellenőrzés megkezdésekor fennálló jogviszony esetében intézkedhessen. Igen gyakran előfordul, hogy a munkáltatók a dolgozókat csak egy-két hónapos időtartamra alkalmazzák, és ebben az időszakban az adott cégnél nem kerül sor munkaügyi ellenőrzésre. Amikor néhány hónap múlva vagy akár egy év múlva is megtörténik az ellenőrzés, akkor az ellenőr különböző iratok alapján felfedi, hogy az előző időszakban szabálytalanul foglalkoztattak embereket, vagy pedig azokat az iratokat, amelyeket a törvény előír, nem bocsátották a dolgozók rendelkezésére. Leggyakrabban ilyen iratnak tekinthető a bér igazolása, ami - mint tudjuk - tartalmazza a társadalombiztosítási befizetéseket is.
Sajnos a törvény szabályai, ami egyébként a korábbi gyakorlatot 2001. VI. hó 30-tól változtatta meg, már nem teszik lehetővé, hogy az ilyen esetekben az ellenőrzést feltáró személy intézkedhessen. Azaz, ha a cégnél korábban dolgozó ember a bérét vagy valami más, bérrel összefüggő elemet vissza akarja követelni, akkor bírósági eljárást kell indítani. Úgy gondoljuk, hogy célszerű lenne ennek a pontnak a visszaállítása a 2001. VI. hó előtti állapotra, amikor a munkaügyi ellenőrzés alkalmával ilyen intézkedés lehetséges, és ezeknek a volt dolgozóknak a kártalanítása is gyakorlatilag megtörténhetne.
A másik ilyen javaslatunk ehhez kísértetiesen hasonló. Azt javasoljuk, hogy a szabálytalanság megszüntetésére egy meghatározott időn belül legyen lehetősége a felügyelőnek, ezt a kötelezést tegye lehetővé, de ne csak a jövőre nézve.
(16.10)
Ugyanis pillanatnyilag, ha egy egy hónappal, két hónappal ezelőtti eset fogyatékosságát megállapítják, akkor a munkaügyi ellenőr arra kötelezheti a munkáltatót, hogy a jövőben ilyen gyakorlatot ne folytasson. De abban az időszakban, amely az esemény bekövetkezése és az ellenőrzés között volt, már nincs lehetőség az intézkedés megtételére, és úgy gondoljuk, hogy minden esetben az szolgálná a dolgozó érdekeit, de a társadalombiztosítás, az állam érdekeit is, illetve visszatartó hatású lenne a szabálytalan foglalkoztatásra, ha ilyen esetben nemcsak a jövőre nézve szankcionálhatna a munkaügyi ellenőr, hanem arra az időszakra is, ami, hangsúlyozni szeretném, az esemény feltárása és az ellenőrzés időpontja között fennáll.
Kérem a képviselőtársaimat, hogy ha ez a javaslat nem is pontos, tegyük olyanná, hogy az ellenőrzés hatékonysága az elkövetkező időszakban javítható legyen.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit