DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A 81. számú, Bánki Erik által beadott módosító indítványt szeretném indokolni és ahhoz néhány gondolatot fűzni.
Mivel Szekeres államtitkár úr ezt a térséget, a mi térségünket viszonylag jól ismeri, mindig öröm számunkra, ha egy képviselőtársánál vendégeskedik, mondjuk, Lánycsókon. Az a kérdés, amiről most beszélni fogok, ebből a lánycsóki életviszonyból tökéletesen megérthető, ezért mondom azt, anélkül, hogy most térképet lobogtatnék, az államtitkár úr érteni fogja, miről beszélek, már a helyismeret okán is. Biztos vagyok benne, hogy a módosító indítványunkat az elnöklő alelnök úr is támogatja, sőt az itt nem lévő szocialista baranyai képviselők is egyetértenek velem.
Miről szól ez a módosító indítvány? Dél-Dunántúlnak, Baranyának mindenképp az egyik legfontosabb fejlesztendő terve maga az M6-os út. Erről 1997 óta lehet gondolkodni, amikor az akkori kormány elérte, hogy ez része lett az európai korridorok rendszerének, így Budapest-Szekszárd-országhatár-Szarajevó és Ploča irányába meg fog épülni reményeink szerint először egy autóút a magyar szakaszon, azután ez később autópályává lesz fejleszthető. Ezt az Orbán-kormány egy döntésében ugyanígy rögzítette, és a Medgyessy-kormány ezt a döntést gyakorlatilag megismételte egy jó héttel vagy két héttel ezelőtt, amikor a közoktatás-fejlesztési koncepcióját napvilágra hozta.
Az 57-es út fejlesztése is része a 6-os autópálya fejlesztésének. Ez szintén szerepelt az Orbán-kormány döntésében is, akkor még csak úgy, hogy a 6-osra rá kell csatlakoztatni egy Bóly-Szentlőrinc szakaszt. Ez gyakorlatilag Pécs rákötését jelentette volna erre az autópályára. Addig a pécsiek mindig joggal kifogásolták azt. Pécs az egyetlen olyan nagyváros, amely az ilyen kormányzati tervekben konkrétan nem szerepel, mert a 6-os autópálya nyomvonala - ma már legalábbis köztünk, baranyai képviselők között vita nincs, hogy ez milyen nyomvonalon fog haladni - nem teljesen Pécs mellett fog elmenni, hanem a mohácsi választókörzetet metszi gyakorlatilag középtájon, észak-dél irányban. Tehát mi annak idején örültünk annak, hogy az Orbán-kormány rögzítette ilyen szempontból Pécs rákötését, ez Pécs érdemi elkerülését is jelentette volna. Ezt az új koncepció, a Medgyessy-kormány koncepciója, a területrendezési törvény is most rögzíti, tovább gazdagítja ezt a rákötést, mert nem csak a Bóly-Szentlőrinc szakaszról beszél, hanem a Bóly-Barcs szakaszról beszél. Ez számomra, baranyai képviselő számára is fontos, mert ha nemcsak Szentlőrincig épül meg ez a rákötő út, hanem elmegy Barcsig, akkor ez az Ormánság feltárását és az ugyancsak sanyarú sorsú dél-somogyi területek feltárását is segíti.
Egy helyen látunk gondot ebben a tervezetben, és a módosító indítványunk gyakorlatilag a következőt célozza: mi azt gondoljuk, nem elég abban gondolkodni, hogy a 6-os utat Bóly, Pécs, Szentlőrinc és Barcs irányában meg kell tudni közelíteni, hanem keletre, a Duna irányában is látnunk kell, és rögzíteni kell a mohácsi szakaszt. Tehát amikor az államtitkár úrnak azt mondtam, hogy Lánycsók magasságából ez érthető, akkor gyakorlatilag itt a babarc-lánycsók-mohácsi területekről van szó. Ez alig több, mint tíz kilométernyi út építését jelentené.
Miért indokolt ez? Ez a területrendezési törvény kalkulál a mohácsi Duna-híd megépítésével is a korábbi terveknek megfelelően. Ez nyilvánvalóan örvendetes számunkra. Most akkor, ha Baranya feltárása egy ilyen keresztirányú út megépítésével gazdagodhat, azt mondjuk, hogy az autópálya és az 57-es út metszéspontjában lévő Bólytól keleti irányba is ki kell terjednie. Ezt indokolja többek között a mohácsi Duna-híd majdani megépítése, ami nyilvánvalóan nagy forgalmat fog indukálni, nemcsak a Dél-Dunántúlon, Baranyában lehet majd keresztirányban közlekedni, a Duna-híd ezt segíteni fogja, hanem gyakorlatilag egy keresztbe közlekedéssel Szerbia északi része, a Vajdaság is ilyen szempontból feltárható számunkra.
Tehát a mi indítványunk mindössze arra szolgál, hogy bizonyos pontosítás történhessen a beterjesztett törvényben, és Mohács is szerepeljen, mint az 57-es út egy fejlesztendő területe. Azt gondolom, a kérésünk nem lehetetlen. Az államtitkár úr által felsoroltakat úgy értelmezem, hogy ezt a módosító indítványunkat csak egyfajta hiány korrigálásaként hozzuk. Ami koncepcionálisan le van írva és Baranyát érinti ez ügyben, azzal egyetértünk.
Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit