BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Négy módosító indítványomról szeretnék néhány szót szólni, illetve szeretnék érvelni amellett, hogy az előterjesztő a végső döntés meghozatalakor vegye figyelembe azokat az érveket, amelyek e módosító indítványok elfogadása mellett szólnak véleményem szerint.
Az ajánlás 81. számú pontjában szereplő módosító indítványomról részben már Hargitai János képviselőtársam is beszélt. Ez a módosító indítvány gyakorlatilag érdemben nem befolyásolja azt a törvényben meghatározott útvonalat, ami az M57-es gyorsforgalmi út meglévő szakaszára vonatkozik, hiszen a törvényjavaslatban az M57-es gyorsforgalmi út Bóly-Pécs-Barcs megjelöléssel szerepel.
Az Orbán-kormány idején megszületett autópálya- és gyorsforgalmi útfejlesztési program, amelyet a kormány határozatával erősített meg, szintén beszélt az M57-es gyorsforgalmi útról, akkor még, a kezdetekkor Bóly-Szentlőrinc szakaszt említve. Itt a leglényegesebb szempontja ennek a gyorsforgalmi útnak az volt, hogy az M6-os autópályához csatlakozva a megye belső térségeit is feltárja, elérhetővé tegye számukra a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózathoz történő csatlakozást.
Ez a tervezett autópálya mintegy 6 kilométerrel halad el városunk mellett, tehát ez a módosító indítvány, amely arra vonatkozik, hogy az M57-es gyorsforgalmi út ne Barcs és Bóly közötti szakaszon szerepeljen csak, hanem Mohács csatlakozási pontig, ez 6 kilométernyi autópálya, illetve gyorsforgalmi út megépítését jelentené. Tehát jelentőségében a költségvetést nem terheli.
Viszont számunkra, mohácsi polgárok számára fontos, miután egy térségközpontról beszélünk, egy olyan ipari parkról, amely meggyőződésünk szerint az elkövetkezendő években komoly logisztikai központfejlesztésnek lesz alapja, illetve egy olyan kikötőfejlesztésről beszélhetünk már most, amely ez évben megindul mintegy 2,2 milliárd forintos beruházási összeggel, nem is beszélve arról, hogy reményeink szerint 2012-ig egy folyami híd köt majd össze bennünket a Duna túlsó oldalán lévő területekkel; tehát mindezek indokolják, hogy ez a gyorsforgalmi út elérje Mohács városát, mintegy rácsatlakozzon közvetlen módon a leendő Duna-hídra. Azt gondolom, ennek mindenképpen hosszú távon is vannak érdemi indokai, hiszen az ország déli térségében, a szekszárdi híd megépülése után is szükség van arra, hogy a határ menti települések valamilyen, viszonylag gyors összeköttetéssel rendelkezzenek majd.
A másik javaslatom az ajánlás 117. számú pontjában található. Ez gyakorlatilag összefügg a 81-essel, hiszen itt már konkrétan a leendő, tervezett Duna-hidak felvezető szakaszairól beszél. Ha az előbbi indokok alapján elfogadhatóvá válna a kormány számára az, hogy az M57-es Mohács-Bóly-Pécs-Barcs útvonalon szerepeljen, akkor gyakorlatilag ez a módosító indítvány az előző szerves részeként szerepelhetne.
Az ajánlás 140. pontjában van az a következő módosító indítvány, ami mellett néhány érvet szeretnék felsorakoztatni. Ez pedig nem szól másról, mint a meglévő vasúthálózat felújításáról, olyan átalakításról, amely végre használhatóvá is tenné a Mohács-Villány-Pécs vasútvonalat. Ez jelenleg olyan rossz minőségű szakaszokkal is rendelkezik, aminek következtében legalább 30 kilométeres szakaszon mindössze 30 és 50 kilométeres sebességkorlátozási határokkal használható.
Tehát ha - megint csak a logisztikai központra alapozva - egy vasúti, szárazföldi és folyami csomópont találkozásának megfelelő kiszolgálását tartjuk szem előtt, akkor ez a módosítás mindenképpen szükséges hosszú távon a város és az ipari park számára.
És végül a 164. számú ajánlás talán a legfontosabb, egy olyan pont, amelyre a kormány a bizottsági üléseken azt ígérte, hogy felülvizsgálja, és esetleg támogatandónak találja. Ez pedig az, hogy a közforgalmú nemzetközi és országos jelentőségű kikötők felsorolásából kimaradt Mohács. Azt gondolom, amikor folyamatban van egy komoly, 2,2 milliárdos beruházás, amelyet nemcsak az előző, polgári kormány, hanem a mostani szocialista-szabad demokrata kormány is támogatott - az idei évi költségvetésben szerepel 500 millió forint, és várhatóan a jövő évi költségvetésben a miniszter úr ígérete szerint további 1,7 milliárd forint lesz -, akkor egy ilyen fajsúlyú kikötőnek meggyőződésem szerint szerepelnie kell a törvény közforgalmú nemzetközi és országos jelentőségű kikötőinek felsorolásában. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit