GYAPAY ZOLTÁN

Full text search

GYAPAY ZOLTÁN
GYAPAY ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Veszprém megye 5. számú választókörzetének országgyűlési képviselőjeként közelítettem meg a törvénytervezetet, tanulmányoztam, és ennek megfelelően nyújtottam be módosító javaslatokat is.
Némelyik módosító javaslatom igazából egyetértésre talált rögtön a kormány elképzeléseivel - ezt tisztelettel köszönöm, hiszen a bizottsági tárgyalásokon úgy nyilatkoztak, hogy ezek támogathatók -, a többségük viszont sajnos nem.
(19.10)
Itt kérem államtitkár úr, az előterjesztő és képviselőtársaim, majd az Országgyűlés támogatását.
Kezdjük azokkal a témákkal, amikben egyetértettünk a kormánnyal a javaslataim alapján. Egyetemi tanárom, Dux Erik szerint az tud igazán, aki hátulról is tud. Ő a matematikatételek bizonyítási eljárására gondolt, de talán egy törvénytervezet vizsgálatánál is beválik ez a módszer. Hátul, azaz az 1/7-es számú mellékletben - amely az országos kerékpárút-törzshálózat elemeit rögzíti - gyönyörűen szerepelnek a Duna menti kerékpárút elkészült és a továbbiakban elkészülendő szakaszai, illetve a Balaton körüli kerékpárút. Ami hiányzott, az a kettőt összekötő nyomvonal. Én javaslatot tettem módosító javaslatomban egy győr-zirc-veszprém-balatonalmádi nyomvonalra, amely egy néhány évvel ezelőtti, a Gazdasági Minisztérium által készített tanulmányterv egyik nyomvonalát tükrözi. Akkor is a leglogikusabb nyomvonalnak tűnt, és ezt javasolták elfogadásra. De azóta elkészült Balatonalmáditól Veszprém északi-északkeleti részéig, Kádártáig a kerékpárút-hálózat, így gyakorlatilag a legjobb, legrövidebb és legegyszerűbb, legolcsóbban elkészíthető kerékpárútszakasz, amely egyrészt az idegenforgalom óriási jelentőségű lehetőségét adja meg nemcsak Veszprém megyének, nemcsak a Balatonnak és a Bakonynak - hiszen a falusi turizmus egyre inkább jelen van a Bakonyban is -, de országos jelentőségű kerékpárútelemről van szó. Nagyon szépen köszönöm az előterjesztő támogatását, bizonyára az Országgyűlés is el fogja fogadni.
A másik, amiben már eleve egyetértettünk a törvénytervezet tanulmányozása során: Várpalota mint térségközpont. Várpalota és térségének vizsgálatánál örömmel nyugtáztam, hogy a 8-as számú főútvonal keleti szakasza, amely Veszprémet és Székesfehérvárt köti össze, az eddigi elképzeléseknek megfelelően most már M80-as, jelenleg is gyorsforgalmú szinte végig, de a későbbiekben autópályává fejlesztendő gyorsforgalmi út lesz. Ezt örömmel tapasztaltam azért is, hiszen egy másik táblázatban lehet látni azokat a települési elkerülő útszakaszokat, amelyek főútvonalakat, de nem gyorsforgalmi útvonalak elkerülő szakaszait tartalmazza.
Az említett Veszprém-Székesfehérvár szakaszon most már egyedül Várpalota város megkerülő szakasza hiányzik. Csór megkerülő útja már bent van a döntésekben, és 2005-ös befejezési határidővel - ha jól tudom - a terület kisajátítása, a tervek és engedélyezések rendben vannak. A mai napon kaptam kézhez kérésemre a Veszprém Megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság igazgatójának a levelét, amelyben rögzíti, hogy Várpalota megkerülő útjának nyomvonala idén a harmadik negyedévben pontosításra kerül, meghatározható, és utána a beruházás indítása az engedélyezési eljárás függvényében legkorábban 2005-ben várható és megindítható. Úgyhogy Várpalota térségét és magát Várpalotát én a területrendezési törvény szempontjából rendben találom. Ha lehet üzenni az Országgyűlésből a vállalkozóknak, a befektetőknek, akkor jelzem, hogy például Várpalota két ipari parkjában most vegyenek területet, amíg el nem készül végig Veszprém és Székesfehérvár között az M8-as, hiszen akkor az ingatlanárak, a befektetések hajlandósága nagymértékben meg fog ugrani.
Köszönöm szépen a figyelmet. A továbbiakban egy másik ötperces keretében még hozzászólnék.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit