SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttem szóló képviselőtársam tényeket hiányolt és tényeket várt. Úgy gondolom, hogy egy ilyen vitanap valóban lehetőséget ad arra, hogy tények alapján ítéljük meg a kormány eddigi tevékenységét. A Szocialista Párt nevében készek vagyunk arra, hogy tények alapján vitatkozzunk, felelősen beszéljük meg a dolgokat. Hát akkor nézzük!
Először is az adórendszer 2003. évi módosítása. Ez ma már széles körben nyújt kedvezőbb feltételeket a gazdaság egyes szereplőinek. A tehercsökkenés a személyi jövedelemadó csökkentése révén a legerőteljesebben a lakosságot érinti, de érdemi változásokat, megtakarításokat jelentett a vállalkozóknál is. Az utólagos korrekciós szükséglet ellenére a tavaly kihirdetett adótörvényeknek számos területen vannak haszonélvezői, akik mai nap már biztosan állíthatják, hogy adóterheik csökkentése vagy épp egy kedvező konstrukció választása végett több jövedelemhez jutnak hozzá, mint korábban.
Az új rendelkezések szerint a lakosság adóterheinek mérséklése megtörtént. A személyi jövedelemadó sávhatárainak szélesítése és az adójóváírás igénybevételi lehetőségének kiterjesztése az adóterhek jelentős csökkentését eredményezte - úgy, ahogy Kuncze Gábor képviselőtársunk erről beszélt -, az adóköteles jövedelmek átlagos terhelésének csökkentése 2002-ben 1 százalékpont volt, 2003-ban 1,5, és az elfogadott adótörvény kapcsán 2004-ben újabb 1,5 százalékpontos csökkentés valósul meg. Valóban, most már nem arról vitatkozhatunk, hogy nő-e az adóterhelés, hanem azon tudunk vitatkozni, hogy elég-e az a csökkentés, amelyet a kormányzat meg kíván valósítani a parlament támogatásával. Ez a tendencia, úgy gondoljuk, mind a magyar háztartásokat, mind a kormány választási ígéreteinek teljesítését kielégíti. Ez a tendencia tudatos koncepciót takar, ahol a jelenlegi kormány a gazdaság érdekeinek megfelelő, eredményes jövőt biztosít.
Érdemes számba venni a lakosság jövedelmét tovább növelő adókedvezmény egyes elemeit is, amelyek szintén új kedvezményként jelentek meg a Medgyessy-kormány működésének első félévében. Így 10 százalékkal lett magasabb az adókedvezmény az élet- és nyugdíjbiztosításoknál a díjfizetés növekményére; ezentúl a felnőttképzés éves díjának 30 százaléka leírható az adóból; havi 1500 forintról 2000 forintra emelkedett a súlyosan fogyatékos személyek adókedvezménye.
További adókedvezményt jelent a dolgozói tulajdonlás elősegítése érdekében az, hogy a jövőben megszerzéskor nem kell adót fizetni a dolgozói részvény és tőkejuttatás után. A korszerű informatikai eszközök használatának elterjedését pedig ösztönzi, hogy a munkáltató a dolgozónak adómentesen biztosíthatja a számítógép otthoni használatát és az internet elérését, valamint a két évnél idősebb számítógépet adómentesen adhatja át munkavállalójának.
Mindezekkel egy időben viszont nem emelkedtek a munkavállalók járulékterhei sem, ami a foglalkoztatás érdekeit szolgálja. A bruttó bér járulékai együttesen 12,5 százalék maradt, változott viszont a belső összetétele, amit még az Orbán-kormány által befagyasztott nyugdíjreform újraindítása tett szükségszerűvé. Megvalósult a vállalkozók versenyképességi lehetőségeinek erősítése, adminisztrációs kötelezettségeinek pedig a csökkentése. A vállalkozók adóteher-mérséklései oly kedvező formában valósultak meg, amelyek egytől egyig a versenyképes vállalkozói szféra kibontakozását segítik, ezzel egy időben pedig Magyarországnak az Európai Unióban való biztos jövőjét alapozzák meg.
Tételesen. A tételes egészségügyi hozzájárulás havi 4500 forintról 3450 forintra való csökkentése, a fejlesztési tartalék lehetőségének igénybevétele, ez a két tétel csak ebben az évben 60 milliárd forintot hagy a vállalkozók zsebében. További újdonság az eva lehetőségének megteremtése is, ami a kisvállalkozások megerősödését, terheinek mérséklését jelenti.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondoljuk, ezek a körülmények méltó feltételeket biztosítanak az európai integráció minden kihívásával szemben, egyben a versenyképesség lehetőségét adják hazánk vállalkozásai számára. Bízunk benne, hogy Magyarország eredményes európai uniós tagsága közös célként szerepel minden politikai párt előtt, így bízunk abban is, hogy a fent említett konkrét kedvezmények eredményeit az ellenzék is elismeri.
Néhány gondolat a 2003. évi költségvetési törvény kapcsán, hiszen erről többen szóltak itt előttem. Ez a költségvetési törvény alapozza meg az előbbiekben elmondott reformokat. A tehetségeseknek versenypályát, a rászorulóknak menedéket biztosít. Versenypálya, hiszen támogatja a gazdaság, a vállalkozók versenyképességének növekedését, megteremti a hosszú távon fennmaradó gazdasági növekedés feltételeit. A költségvetés elsőbbséget biztosít azoknak a programoknak, amelyek javítják az egyes ágazatok uniós versenyképességét, és gyorsítják a belső felkészülést az uniós források minél hatékonyabb igénybevételére. Ugyanakkor menedék, hiszen egyetlen rászoruló sem maradhat segítség nélkül. A költségvetési törvény biztosítja a tavaly megkezdett jóléti fordulat megerősítését, továbbá lehetőséget ad az oktatás, az egészségügy, valamint a korszerű infrastruktúra kialakítására.
A 2002. évben jelentkező egyszeri költségek nem ismétlődnek meg 2003-ban a kötelezettségvállalások miatt, ami önmagában 520 milliárd forint megtakarítást tesz lehetővé, így elegendő forrás marad a béremelésekre, a fejezetek feladatainak ellátására, a fontos programok megvalósítására egyaránt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondoljuk, mindezek ismeretében bizton állítható: a jelenlegi kormány olyan felelős politikát folytat, ami Magyarország jövőjét eredményesen alapozza meg, európai uniós csatlakozásunkhoz pedig biztos utat nyit.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban. - Szórványos taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit