DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Balla György képviselőtársam - valószínűleg nem véletlenül ülünk egy oldalon - a számból vette ki a szót, én is csak ezt akartam megemlíteni.
Még egyet szeretnék azért Kovács Tibor számára egyértelműsíteni. Úgy hiszem, hogy a MOL vesztesége nem elsősorban annak volt köszönhető, mert valamilyen valóságtól elrugaszkodott szabályozás történt, hanem úgy gondolom, másnak. Hiszen 1994-ben, ha jól emlékszem, közel konszenzussal fogadta el a gáztörvényt a tisztelt Ház, függetlenül attól, hogy ki melyik oldalon ült. Tehát meg lehetett találni azt a szakmai minimumot és társadalmi igazságossághoz vezető mértéket is, amely elfogadhatóvá tette. Én azt hiszem - nem szeretnék vájkálni a múltban, de ezt meg kell említeni -, más miatt következett be, egy 1995-ös, illetve pontosabban két kormányhatározat miatt, ami a privatizációhoz kapcsolódott, s amely a területi szolgáltatóknak példátlanul, a világ gyakorlatától eltérően 8 százalékos eszközarányos nyereséget biztosított, törvényi szabályozás keretében. Ugyanis, ha bármilyen formában ezt a nyereséget meg lehetett volna osztani - ami ugye, az utóbbi időben akár 12 százalékra is felnőtt egyes helyeken - a közüzemi szolgáltató, a MOL és a területi gázszolgáltatók között, akkor egészen más típusú eredményeket lehetett volna a gyakorlatban is kialakítani.
De ez a múlt zenéje, viszont ennek terheit a hátunkon cipeljük. Úgy gondolom, csak éppen néha-néha, tükörként magunk elé tartva ezt, nem árt ezzel is szembesülni. Köszönöm.
(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit