DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! Bizonyára ismeri azt a régi közmondást, miszerint a pokol kapujához vezető út jó szándékkal van kikövezve. Nyilván a jó szándék vezette önöket, amikor választási programjukban meghirdették az úgynevezett jóléti rendszerváltást. Jó okuk volt rá, hiszen az ország tönkretételének évtizedekig tevékeny részeseiként tudatosak voltak az emberek megnyomorításában is, hiszen azon idős emberek, akik most az elégtelen mértékű nyugdíjak terheit viselik, az önök rendszerének az áldozatai, ideje tényleg jóvátenni valamit az elkövetett bűnökből.
Úgy látszik azonban, hogy az időseket megint csak pillanatnyi politikai céljaiknak megfelelően kezelik, ugyanis - az elmúlt évi választások hamis vádjait igazolandó - valóban kifizettek a nyugdíjasoknak egyszeri 19 ezer forintot. De mi ez ahhoz az összesen mintegy 200 ezer forinthoz képest, amivel az előző szocialista kormányzat idején megrövidítették az idős embereket? Ráadásul az idei gáz- és egyéb áremelésekkel már ezt a kis pénzt is visszavették.
De lássuk előbb a közvetlen előzményeket! Az Orbán Viktor vezette polgári kormány éppen az uniós felzárkózás és számos nyugdíjas méltatlan helyzete miatt olyan intézkedéseket hozott, amellyel évente átlagosan 17-18 ezer forint többletnyugdíj illette meg az időskorúakat, mégpedig oly módon, hogy ez beépült a nyugdíjalapba. Tettük mindezt azért, mert tudtuk, hogy a családok támogatása nem képzelhető el a nagyszülők nemzedékének támogatása nélkül.
A rendszerváltozás óta először mondható el, hogy a polgári kormány ideje alatt a nyugdíjak reálértéke folyamatosan nőtt. A szocialista kormányzat idején viszont a nyugdíjak növelése nemcsak a fogyasztói árak, hanem a keresetek növekedésétől is elmaradt. A nyugdíjasok helyzete így duplán, tehát nemcsak saját magukhoz képest, hanem az aktív keresőkhöz képest is romlott.
Mit hangoztattak önök mindeközben? Azt, hogy az Orbán-kormány elvett a nyugdíjasoktól. Mit ígértek önök ezzel szemben a nyugdíjasoknak? Jóléti rendszerváltást és egyszeri 19 ezer forintot. Mi történik a jóléti rendszerváltás címén? Önök máris, még egy év sem telt el a kormányzásból, két kézzel veszik vissza, amit adtak.
Tisztában vannak-e önök azzal, hogy a nyugdíjasok kiadásaiban az önök által betervezett gyógyszeráremelés havonta hány ezer forint kiadást eredményez?
Tisztában vannak-e önök azzal, hogy a magyar kisnyugdíjasok drágábban kénytelenek húst vásárolni Magyarországon, mint az osztrák nyugdíjastársaik?
Tisztában vannak-e önök azzal, hogy a megemelt gáz-, villany- és vízdíjak évente többet vesznek ki a nyugdíjasok zsebéből, mint az egyszeri választási alamizsnaként juttatott 19 ezer forint?
Kérdezem miniszter asszonyt, miért nem folytatják a polgári kormány által betervezett felzárkóztatási programot a nyugdíjak területén.
Kérdezem továbbá, mikor kívánják visszaadni minden egyes nyugdíjasnak az ez évben átlagosan elvont 17 ezer forintot.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit