DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megértem a képviselő úrnak a Tisza mentén élők árvízvédelmi biztonsága kapcsán érzett aggodalmát. Válaszomat kettébontva, elsőként a vízgyűjtőn az átlagot meghaladó hómennyiségre tekintettel megtett rövid távú intézkedésekről, másrészt pedig a biztonság hosszabb távon történő megteremtése érdekében teendő lépésekről tájékoztatom.
2003-ban - hasonlóan az előző évekhez - számítanunk kell jelentősebb árvíz kialakulásával, bár a mostani időjárási viszonyok talán némi reményre adnak okot. De nekünk, az árvízvédelmi szolgálatnak mindig a legrosszabb forgatókönyvre kell készülnünk, és éppen ezért mindig arra kell a szolgálatot felkészíteni, hogy a legrosszabb változat esetén is felkészülten fogadjuk az árvizet.
Tisztelt Képviselő Úr! El kell mondanom önnek, hogy azért, hogy a Tisza vidékén élők részére biztonságot nyújtson a kormány, a múlt heti, Szolnokon megtartott kormányülésen a kormány 2 milliárd forinttal egészítette ki azt a 3,5 milliárd forintos összeget, amelyet az árvízvédelmi töltések fejlesztésére tudunk az idén felhasználni. Jelenti ez azt, hogy minden olyan területen, ahol a munkálatok megindítását a tavaszi olvadás megengedi, ott meg tudjuk tenni azokat a lépéseket az árvízvédelmi töltések megerősítésében, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságot adjuk az ott élő embereknek.
Nagyon komoly feladatot jelentett egész évben a Tisza befagyása, a jég figyelése, a jégtörés, illetve nyilván emlékszik képviselő úr is, hogy volt egy olyan időszak, amikor a vízellátás biztosítására külön megoldást is kellett találni annak érdekében, hogy az ott élők vízellátása biztosítva legyen. A mai napig a jégtörőhajók készenlétben állnak, be vannak üzemelve annak érdekében, hogy szükség szerint a feladatukat el tudják látni.
De - ahogy képviselő úr is pontosan ítéli meg - a hosszú távú megoldás az úgynevezett Vásárhelyi-terv. A Vásárhelyi-terv az, aminek a tervezésére szintén az elmúlt kormányülésen, azaz a múlt héten szerdán a kormányzat 1 milliárd forintra egészítette ki azt a lehetőséget, hogy a tervezési eljárást elindítsuk, meg tudjuk indítani azt a nyílt tervezési eljárást, amelynek során mindazokat a megbeszéléseket lefolytatjuk, amely az ott élőket érinti.
Szeretném tisztelettel tájékoztatni a képviselő urat is, hogy minden olyan megjegyzés vagy megnyilvánulás, amely ma tiltakozásokról beszél, valójában indokolatlan, hiszen a végső tervek kialakítása a következő félév során történik. Mégis a Vásárhelyi-terv lesz az, amely a következő két évben a legnagyobb védettséget, amit a következő két év során el lehet érni, biztosítani fogja, hiszen a megfelelő ütemezés szerint a Tisza 60-65 százalékos védettségét tudjuk kiépíteni. Ezzel együtt ez a terv nemcsak árvízi védekezésről, hanem nagyszabású vidék- és térségfejlesztésről, foglalkoztatáspolitikáról is szól.
Mindezek együttvéve mutatják, hogy ebben a nagyon nehéz időszakban, amelyet az időjárási körülmények sem mindig pozitívan alakítanak, a kormány, a vízügyi szolgálat és az ott tevékenykedő munkatársaink készenlétben állnak, és igyekeznek a lehető legnagyobb biztonságot megadni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm a képviselő úr kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit