DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Ön egy kis szakmai előadást tartott az alginit pozitív tulajdonságairól, azokról a lehetőségekről, amelyek mind a talajjavítás, mind az erózió megakadályozása, mind pedig az értékes és jó minőségű termelés érdekében ezen természeti ásvány használatával elérhetők, és ez így igaz. 1992 óta szerepel az alginit azon jegyzékben, amely nemcsak hogy ajánlja, hanem bizonyos területeken, így az ökológiai gazdálkodás terén kifejezetten kívánatosnak tartja az alginit fölhasználását. Ezt ismerte föl az előző kormány is, amikor a 2/2000-es együttes KöM-FVM rendelettel úgy rendelkezett, hogy az ökológiai termelés egyik és legfontosabb talajjavító természetes anyagaként említi meg az alginitet és ezek közül is a gérceit, valamint a vázsonyit. A vázsonyinak a mésztartalma miatt még az elsavanyosodás elleni küzdelemben is igen komoly jelentősége van, és így került be az agrár-környezetvédelmi program azon részébe, amely nemcsak a talajerő-utánpótlás és a talajjavítás, hanem az ökológiai termesztés egyik alapfeladatát is adja.
(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ebben az évben a korábbi 2 milliárd forinttal szemben több mint 4 milliárd forint áll arra rendelkezésre, hogy ez az úgynevezett környezetvédelmi agrárprogram ne csak szavakban, hanem valamit a természetben is hozzon nekünk. Ezért most a megjelenő pályázatoknál természetesen mód van arra, hogy a talajjavítás, a talajerózió megakadályozása, valamint az ökológiai termesztés érdekében az alginit is, mint külön sajátos agrár-környezetvédelmi program, pályázat útján támogatást nyerjen. De ez, még egyszer mondom, programfinanszírozásban jelenik meg és nem úgy, hogy az alginit kiemelt jellegű termék, és a többit nem támogatjuk, hanem egy azok közül, amelyek támogatásra érdemesek.
Képviselő úr választókörzetében is szorgalmazza ezt a technológiát, és bátorítsa a pályázatra a termelőket! Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit