ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm a szót, elnök úr. Talán az MSZP képviselőitől kérdezném, hogy mondjuk, amikor a privatizáció teljes egészében befejeződik, képesek lennének-e olyan döntést hozni a parlamentben, hogy vizsgáljuk meg, hogy ki milyen mértékben érintett a privatizáció előnyeiből. Balga és buta az az ország, amely a stratégiai ágazatát teljes egészében privatizálja. Ezt nem most mondom, ezelőtt négy évvel is ugyanezt mondtam ebben a parlamentben. Hiszen, ha megnézzük a francia vagy a finn példát vagy akármely más ország példáját, a stratégiai ágazatot egyik ország sem kívánta privatizálni, hanem működtetésre kiadta. A kettő között óriási nagy különbség van.
Ami szomorú ebben az országban, hogy ma nem fogalmazódott meg, hogy mit kívánunk Magyarország esetében mint stratégiai ágazatot a későbbiek folyamán fejleszteni, melyek a nemzeti kincseink, nemzeti értékeink, hiszen ha veszünk egy Ajka-kristályt, és ha megnézzük, hogy Európában hány kristályüveg-ipari üzem maradt meg, akkor azt hiszem, mindenki szomorú lenne. Ugyanaz a kérdés, mondjuk, Hollóháza esetében, de ahogy a herendi porcelánnál a tulajdoni viszonyt annak idején megoldották, talán ezt másutt is meg lehetett volna oldani.
Tehát fölteszem a kérdést, hogy ki milyen mértékben lesz majd érintett a privatizáció során. Eszembe jut, amikor az Európai Parlament márciusi ülésén az ír közlekedési miniszter azt mondta, hogy nagy hibát követtek el, amikor Írországban privatizálták a vasutat, hiszen az Európai Unió fejlesztési iránya is megpróbál abba az irányba hatni, hogy a jelenlegi európai uniós kamionszállítmányozásnak legalább 40 százalékát vasúti szállításra helyezzék át, és itt uniós forrásokhoz is hozzá lehet jutni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Majd később, a következő két percben ezt kívánom folytatni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit