RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Megpróbálok visszakanyarodni a mai vita témájához, ugyanis nem a privatizáció teljes leállításáról van szó, hanem konkrét cégeket soroltunk fel, amelyekről azt gondoljuk, hogy tartós állami tulajdonban kellene hagyni. (Puch László: Bábolnát!) A mai vita tehát igazából a tartós állami tulajdon mértékéről szól.
Tisztelt szocialista Képviselőtársaim! Úgy csinálnak - kicsit leegyszerűsítve a vitát - mintha minden nyugat-európai országban minden a magángazdaság tulajdonában lenne, és így működnének a cégek. Csakhogy ez nincs így.
Természetesen Angliától a skandináv országokig mindenhol vannak állami tulajdonban lévő cégek, amelyek részt vesznek a gazdasági életben, és ez így természetes. Sőt, olyannyira, hogy Magyarországon privatizációnak nevezzük egy-két olyan állami cég eladását, mint például a Fővárosi Víz- és Csatornázási Műveket, amit egy olyan konzorcium vett meg, amiben francia állami tulajdon is van. Felvethető-e a kérdés, hogy privatizációnak tekinthető-e ez egyáltalán.
Vagy az Italgas szintén részben állami tulajdonban van, és például övé a Tigáz, amit mi úgy mondunk, hogy privatizálunk. Vagy az RWE tulajdonában van a Mátrai Erőmű, az ELMŰ, az ÉMÁSZ és például ennek a cégnek a 34 százaléka tartományi tulajdonban van.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még egyszer: a Fidesz nem a privatizációt ellenzi. Felsoroltunk egy hosszú listát, mindegyiket külön-külön - a Nemzeti Tankönyvkiadótól a Hollóházi Porcelángyárig, a Richtertől a MOL-ig - meg tudjuk indokolni, és szívesen megmondjuk azt a vitában - és jó lenne, ha erről szólna a vita egyébként -, hogy miért javasoljuk ezt állami tulajdonban tartani.
Önök állítólag baloldali pártnak nevezik magukat, de folyamatosan azt mondják, hogy akkor működik jól a gazdaság, ha az állam mindent elad. De ilyen sem Nyugat-Európában, sem az Egyesült Államokban, sehol a világon nincs. Mindenütt vannak állami tulajdonban lévő cégek, amelyek szerepelnek a gazdasági életben. A mai vitának arról kellene szólni, hogy ezt a kört (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) hol határozzuk meg. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit