SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Révész Máriusz felszólalásához szeretnék hozzátenni valamit. Ő megemlítette a magyarországi energetikai privatizáció azon furcsaságát, hogy itt a külföldi befektetők egy része maga is állami tulajdonú cég volt, és úgy vett részt a magyar energetikai privatizációban. Ez való igaz, mert például az említett EdF és Italgas valóban állami cég, állami vállalat otthon, Franciaországban és Olaszországban.
Azonban fel kell hívjam arra az elméleti igazságra mindannyiunk figyelmét, hogy külföldön még egy állami vállalat is magánbefektetőként viselkedik, és ez az alapvető lényeg. Miért viselkedik magánbefektetőként egy állami cég, mondjuk az EdF Magyarországon? Egyszerűen azért, mert sem függőségi, sem alárendeltségi viszonyban nincs a befogadó állam politikai érdekeivel és ebből fakadó beavatkozásaival szemben. Márpedig az jól tudott, hogy egy állami cég éppen emiatt hoz sokszor irracionális döntést. Tehát abban nincs semmi csoda, hogy egy külföldi állami cég nálunk részt vesz a privatizációban, és itt magáncégként viselkedik.
Még egy dolgot említenék: persze, Franciaországban, meg van más ország is, ahol ezek a nagy energetikai szolgáltatók állami tulajdonban maradtak, de alapvetően Franciaországról van szó. Nálunk sajnos ezt nem engedhettük meg, ma sem engedhetnénk meg, ugyanis az a nagy különbség, hogy nálunk azokra az óriási fejlesztésekre, amelyek az energetikában sorra kell hogy kerüljenek, mondjuk, csak a villamosenergia-szektorban, 3800 megawatt erőműfejlesztésre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), nem beszélve a többiről, olyan óriási összegre van szükség, ami nálunk nem áll rendelkezésre az államnál. Franciaországban viszont rendelkezésre áll (Az elnök ismét csenget.), és sajnos ez egy nagy különbség. Ha mindezt nem tettük volna meg, akkor már ma az ellátásbiztonság bizony elég jelentős bizonytalanságokat mutatna.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit