DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN
DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási bizottság a négy törvényjavaslatot együttesen vitatta meg, hisz nyilvánvalóan azt vizsgáltuk, hogy a kormány szándékát a foglalkoztatáspolitikájának megfelelően hogyan szolgálja feltételrendszerében ez a négy törvényjavaslat. Úgy állapíthattuk meg, hogy gyakorlatilag az ellenzék részéről - jóllehet voltak észrevételek - összességében különösebben nagy ellenvélemény nem volt azokkal a célokkal kapcsolatban, amelyeket a törvényjavaslatok tartalmaznak. Hisz a foglalkoztatási törvény esetében 12 igen, 8 tartózkodás és 1 nem szavazat volt; a felnőttképzési törvény esetében és a prémiuméveknél 12 igen és 8 tartózkodás; illetve az alkalmi munkavállalói könyvnél szintén 12 igen, 8 tartózkodás és 1 nem szavazat volt. Ez is azt mutatja, hogy alapjaiban, pártállástól függetlenül egyetértünk azokkal a szándékokkal, amelyek a törvénymódosításokban megjelennek.
A többségi álláspontban kiemelkedőnek tartottuk a munkanélküli-ellátásról szóló törvény módosításában annak az intenzív álláskeresésre buzdító támogatásnak a bevezetését, amely nagyon helyesen arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy munka nélkül maradva az első perctől kezdve, még az aktív szakaszukban, a munkaügyi központok hathatós támogatásával minél hamarabb újra el tudjanak helyezkedni. Ehhez a támogatás mértéke is olyan módon javul, amely valóban abban teszi érdekeltté a munkavállalót, hogy ő maga is mindent megtegyen annak érdekében, hogy elhelyezkedjen. Felmerült a bizottsági vitában is, hogy nagyon fontos mozzanat ehhez, hogy egy olyan állami foglalkoztatási rendszer alakuljon ki, amelyik ezt a személyre szóló támogatást képes megadni a munkavállalónak, illetve ösztönözze a munkaadókat arra, hogy az üres álláshelyek egyértelműen, nagyon gyorsan jelenhessenek meg a nyilvántartásban, hisz így lehet egymásra találni a munkaadóknak és a munkavállalóknak.
Fontosnak tartottuk az alkalmi munkavállalás szabályainak a módosítását, különös tekintettel arra, hogy 120 napról 200 napra növekszik meg ennek a mértéke a magánmunkáltatóknál, a mezőgazdaságban pedig üdvözöljük ezt a 90 napot, amely természetesen nem egyfolytában ledolgozott 90 napot jelent, hanem a kötelező pihenőnapok beiktatását is. Azt gondolom, hogy ebben nagyon fontos az ellenőrzés szerepének az erősítése is. Külön kiemelném, hogy határon túli, illetve harmadik országbeli munkavállalók részére is lehetővé tesszük az alkalmi munkavállalást, és ezt a mértéket 15 napról 60 napra emeljük. Azt gondolom, hogy határ menti településeken, térségekben ennek kiemelkedő szerepe van.
A felnőttképzési törvény módosításának két legfontosabb céljával, azzal, hogy a képzés tartalmát, a vizsgáztatás rendszerét, a kompetenciát, a kimeneteket egységesen és következetesen határozzuk meg, azt gondolom, valamennyien egyetértünk, és azzal is, hogy a rendelkezésre álló normatív támogatásokat minél hatékonyabban használjuk fel. Ez valóban azt a célt szolgálja, hogy a gazdaság oldaláról megjelenő munkaerőigényhez alkalmazza a képzést és a felnőttképzést. Kiemelném itt is a szülőföldprogramhoz kapcsolódóan, hogy a határon túli magyarok részére is biztosít lehetőséget a felnőttképzési támogatások felhasználásában az éves keret 5 százaléka erejéig, ami 250 millió forintot jelent a jövő évben.
A prémiumévek programjának a kiterjesztése a vállalkozói szférára egyértelműen egy humánus lépésnek tekintendő, különösen azokkal szemben, akik egy struktúraváltás miatt már az új kihívásoknak nem biztos, hogy meg tudnak felelni, ezért részükre humánus módon biztosít a munkaerőpiacról kilépést, illetve elősegíti és támogatja a struktúraváltást egy-egy üzemen belül, illetve a létszám bővítését.
Az elmondottak alapján a foglalkoztatási bizottság többsége - ahogyan említettem már a szavazati arányt - támogatja valamennyi törvény módosítását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit