DR. TOMPA SÁNDOR

Full text search

DR. TOMPA SÁNDOR
DR. TOMPA SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság is a négy előttünk lévő törvényjavaslatot egy csomagban tárgyalta, mint ahogy ez itt a plenáris ülésen is zajlik.
Abból a gondolatból és abból a fő célkitűzésből kiindulva, amely a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok programját is jellemzi, nevezetesen, hogy középpontban van az új munkahelyek létrehozása, ennek érdekében a gazdaság élénkítése és egyidejűleg a gazdaság versenyképességének a növelése, nos, ezeket a célkitűzéseket figyelembe véve összességében a gazdasági bizottság többsége általános vitára alkalmasnak tartotta az előttünk lévő négy törvényjavaslatot.
Nagyon fontosnak tartottuk kiemelni, hogy az első törvényjavaslat - amely a foglalkoztatás elősegítéséről szóló korábbi törvény módosítását jelenti, és az álláskeresési támogatás bevezetésével magukat az érintetteket, a munkanélkülieket is ösztönzi, és kölcsönös érdekeltségi rendszert teremt meg - bevezetésétől komoly változásokat vár a gazdaság minden szereplője.
De ugyanilyen fontosnak tartottuk, hogy az alkalmi munkavállalói könyv jogszabályi hátterének pontosítása, bővítése a gazdaság, a foglalkoztatás kifehérítését szolgálja, újabb olyan területek bevonását teszi lehetővé, ami világossá teszi, hogy ki hol, milyen formában dolgozik. Ugyancsak a gazdaság versenyképességének növelése szempontjából nagyon fontosnak tartjuk a felnőttképzésről szóló törvény módosítása kapcsán - ahogy a miniszteri expozéban a miniszter úr is kiemelte - az első, illetve második szakképzéssel kapcsolatos jogszabályi háttér módosítását, hiszen mindennek alapja a gazdaság versenyképességének növelése, a gazdaság élénkülésének az alapja, a jól konvertálható és a gazdaság számára szükséges szaktudás megszerzése. Az, hogy ebben a képző intézmények érdekeltségét is ez a jogszabályváltozás, törvényváltozás megteremti, üdvözlendő, és a gazdaság szereplői, a munkaadók egyaránt üdvözlik ezt a módosítási javaslatot.
A prémiumévek programról szóló törvény versenyszférára való kiterjesztése régóta napirenden van. Örülünk neki, hogy ez a törvénymódosítás a Ház elé került, és mint ahogy a bevezetőben is mondtam, a gazdasági bizottság többsége a négy előttünk lévő törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit