FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Gúr Nándorral, Csabai Lászlónéval sok tekintetben egyetértek, hiszen mindannyian, akik itt vagyunk, azt tudjuk, hogy a legnagyobb probléma minden gazdaságban a növekvő munkanélküliség; ez a tény így áll jelenleg is. És próbálunk minél többet azért tenni, szerintem kormányoldalt, ellenzéki oldalt figyelembe nem véve, hogy hogyan lehet munkahelyet teremteni, melyek azok az ötletek és ideák, amelyek következtében a munkahelyteremtés megtörténne és a munkanélküliek száma csökkenne.
De mégis szembesülni kell azzal a ténnyel, és ne dugjuk a homokba a fejünket, és én tudom, speciális helyzetet mondtam, ez a mezőgazdaság, amely a legnagyobb időszaki kézi munkaerőre tart igényt, mert ilyen a mezőgazdaság. Hogy lehet mégiscsak az, hogy Magyarországon a borsodi, a szabolcsi és a hajdúsági részben van a legnagyobb munkanélküliség, és Szabolcs megye és Hajdú megye az egyik legnagyobb kézimunka-igényes mezőgazdasági területekkel rendelkezik a gyümölcstermesztés és a kertészet területén, sőt Borsod megye déli része Magyarország legnagyobb gyümölcstermő területei közé tartozna. És ezeken a helyeken nem találnak, nem tudnak munkaerőt alkalmazni a magyarországi lakosok közül. És aztán jönnek azok a hihetetlen történetek, ami két évvel ezelőtt volt, hogy a Hajdú megyei egyik - mondom így először - gazda illegálisan alkalmazott erdélyi munkavállalókat, amire a munkaügyi felügyelet kiszállt, mert éppen arra volt dolguk, és kiderült, hogy a szegény ember amúgy különben rendőr volt, sőt egy vezető beosztású rendőr volt abban a megyében, az egyik településen.
Sokan mosolyogtak ezen, én sajnáltam, mert tudtam, hogy ez az ember pontosan tudta, hogy szabálytalan, de azt is tudta, hogy azt a gazdasági hátteret nem hagyja összeesni, amit ő fölépített, mert megpróbál százféle módon munkaerőt találni ezekhez a munkákhoz. Nem lehet! Nincs meg valamiért az a motiváció, hogy ezek az emberek odamenjenek dolgozni. És ez az a határ (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), Csabai Lászlóné mondta, hogy el kell gondolkodni - illegalitás és legalitás, ösztönzés -, hogy még a közteher-befizetés meglegyen, de elég ösztönzés legyen arra, hogy igenis alkalmazzanak magyar munkaerőt. De sajnos ezt még nem találtuk ki egyelőre. Viszont veszélyezteti a nemzetgazdaság egy fontos ágát, a mezőgazdaságot, ha nem találjuk meg hozzá a munkaerőforrást.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit