GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Hogyan lehet több munkahelyet teremteni? Úgy, ahogy az előbb beszéltünk róla. Gazdasági környezetet kell formálni, térséget kell fejleszteni, a halmozottan hátrányos térségeknek nagyobb lehetőséget kell biztosítani, az élőmunkaterhet csökkenteni kell. Ezen a pályán elindult ez a kormány, vannak is érzékelhető jelei, nőtt a foglalkoztatás Magyarországon. (Szórványos derültség a Fidesz soraiban.) De nyilván a legális foglalkoztatottság életre hívása is befolyásolja ezt, magyarul: a munkaadóknak és a munkavállalóknak közös érdekük az, hogy a feketefoglalkoztatottság tisztuljon, hogy Magyarországon mindenki azonos versenyhelyzetből induljon.
Bernáth Ildikónak volt egy példája az éhezők a kirakat előtt címszóval. Erre csak annyit szeretnék mondani, hogy ma a munkaügyi ellátórendszerek mellett működő képzési folyamatok kapcsán azoknak, akik képzésben részesülnek, szakmai képzéssel ruházkodnak fel, három hónap lefutását követően több mint a 40 százaléka elhelyezkedik. Itt nem az éhezők a kirakat előtt címszó az, ami megállja a helyét, hanem az, hogy aki saját maga is akarja és megpróbálja a feltételrendszerét kialakítani annak, hogy közelebb kerüljön a munka világához, az bizony eséllyel bír arra, hogy ez be is következhet. Nyilván a háttér a törvényalkotás tekintetében az kell legyen, hogy ezt a motivációs alapot teremtse meg, és minden segítséget megadjon e tekintetben.
Az álláskeresés elengedhetetlenül fontos, ezt segítenie kell a munkaügyi központoknak is, de az egyénnek is szerepet kell ebben vállalnia. Persze, ehhez munkahelyek is szükségeltetnek. De, mint ahogy mondtam, 80-100 ezer munkahely van Magyarországon időről időre, amely utolérhető.
Az utolsó mondtatom az alkalmi munkavállalás. 1997-ben 11 ezer volt, a jelen pillanatban, 2004-ben 132 ezer alkalmi munkás van Magyarországon.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit