VARGA LÁSZLÓ

Full text search

VARGA LÁSZLÓ
VARGA LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Miniszter Úr! Képviselőtársaim! A költségvetési bizottság a közelmúltban bejelentett, nagy horderejű foglalkoztatási lépések jogszabályi feltételeinek megteremtését örömmel üdvözölte, egy irányba mutató, egymást erősítő hatásrendszerű lépéseknek ítélte.
Ugyanakkor a vitát átszőtte az itt is, Balsai képviselőtársam által szóba hozott átfogó és általános elvárás megfogalmazódása is. Nevezetesen, az egész munkahelyteremtést, foglalkoztatáspolitikát ettől a négy jogszabálytól, jogszabály-módosítástól számon kérni nyilvánvalóan túlzó lenne. Így mi többségi oldalról elsősorban az asztalra tett javaslatokat vizsgáltuk, és úgy ítéltük meg, hogy az első törvényjavaslat a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról jól kezeli azt a jelenlegi helyzetet, amelyben számos példa él előttünk arra vonatkozóan, hogy aki egyszer kikerül az ellátási körből, az vélhetően hosszú távra egyre távolabbra csúszik, és arra is számtalan példát tapasztalunk testközelből, hogy ha gyorsan nem sikerül a visszailleszkedés, akkor lassan megszokottá válik az életforma, és az esélytelenség egyre erősebb lesz.
(10.20)
A rendszer ugyan '91 óta folyamatosan szigorodott, megjelentek ösztönző elemek is, viszont ilyen tudatossággal és hatékonysággal a munkahelyre való visszakerülést szolgáló lépéssorozatot nem sikerült még alkotni. Mi tehát örömmel üdvözöltük az elgondolást, és ami az itt is szóba került helyzetet érinti, feltétlenül fontosnak tartottuk, hogy mindez a szerzett jogok sérelme nélkül, a két rendszer, ha szükséges, párhuzamos működtetésével garantálja a munkavállalók érdekeinek védelmét.
Vizsgáltuk azt is - költségvetési bizottságról lévén szó -, hogy melyek az elgondolás pénzügyi feltételei, és arra a következtetésre jutottunk, hogy államháztartási szinten nullszaldós lesz a megoldás. És ahogy a miniszter úr is beszélt erről, a támogatásban részesülők egy napra eső létszáma 31 ezer fővel bővül, tehát a kör, akire kiterjed, és mintegy 30 ezer főben körvonalazható azok száma is, akik magasabb ellátásban részesülnek a változtatás nyomán. És akkor még nem beszéltünk arról a jelentős összegről, amely így az önkormányzatok segélyezésének terheit ezekkel a megoldásokkal enyhíti. Így a költségvetési bizottság ezt a törvényjavaslatot egyértelműen támogatta többségi szavazattal.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás és a közterhek egyszerűsített befizetésével kapcsolatos javaslat ugyancsak találkozott az elgondolásainkkal, és azt vizsgálta a költségvetési bizottság, hogy vajon mitől lesz ez vonzó a munkáltatók számára. Elemzésünk lényege az volt, hogy míg a jelenleg érvényes, 2005-ben működő adó- és járuléktörvények a munkaadó összes költségének mintegy 15 százalékát takarítják meg a hagyományos foglalkoztatáshoz képest, amennyiben időszakos munkásokat foglalkoztatnak, az új közteherjegyeknél ez a kedvező hatás 20-26 százalék közé tehető, magyarán a hagyományos foglalkoztatáshoz képest a munkáltatóknak egyértelmű érdekeltsége lesz. És mindazok a tendenciák, amelyek a közteherjegyek bevezetése óta tapasztalhatók, 2004-ben 1,1 millió munkanap, 2005-ben ez már 20-30 százalékkal, a prognosztizáció szerint 2006-ban további 30 százalékkal növekszik, és így 2006 végére eléri már az 1,8 millió munkanapot, és ez 150 millió forinttal növeli a kasszák bevételét is, ami azt gondolom, nem elhanyagolható szempont. Úgyhogy a költségvetési bizottság egyértelműen támogatta ezt is.
A felnőttképzésről szóló 2001. évi törvény módosításánál több szó a szomszéd országokban élő magyarság helyzetéről, a rendelkezésre álló alap maximum 5 százalékának erre a célra történő felhasználásáról szólt, és ezt egyértelműen és örömmel támogatta a bizottság.
Végezetül a prémiumévek programmal kapcsolatban a versenyszférára történő kiterjesztést a pozitív tapasztalatok alapján, a kedvező fogadtatás nyomvonalán egyértelműen támogattuk, és az így prognosztizálható gazdasági teher 2007-ben, 2008-ban nem haladja meg az utolsó, 2009-es évben sem a 4 milliárd forintot, tehát a költségvetés számára ez elviselhető teher. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Így ennek a támogatása is a költségvetési bizottság többségi, 15-ös szavazatával megvalósult.
Elnök Úr! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit