KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Rögtön azzal szeretném kezdeni, képviselő úr, hogy természetesen nem szűnt meg az Őrségi Nemzeti Park egy pillanatra sem. A nemzeti park igazgatóságának összevonása történt meg egy másik igazgatósággal, megőrizve a nemzeti park önállóságát, tehát maga a nemzeti park soha nem szűnt meg. Ezt azért fontos mondani, hogy nehogy így maradjon a jegyzőkönyvben vagy az utókornak.
A kormány még 2006 júliusában döntött úgy, hogy - elsősorban államháztartási megfontolásokból, a költséghatékony működés érdekében - intézményeket von össze. Ezen intézmény-összevonás keretében került sor két igazgatóság összevonására: a Fertődi, illetve az Őrségi Nemzeti Parkot igazgató igazgatóságok összevonására. Az volt az akkori elképzelés több más intézmény összevonásával egyetemben, hogy lényeges vagy jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, és a másik fontos eleme volt, hogy ilyen módon egy nagyobb nemzetipark-igazgatóság jobban tudja érvényesíteni a szakmai feladatokat.
Nos, valóban, január óta ugyan megtörtént az összevonás, de január óta folyamatosan vizsgáltuk éppen a képviselői felszólalások, az ottani polgármesterek és a helyi civil szervezetek - ezen belül például, csak hogy mást ne mondjak, az SZDSZ megyei szervezete sem értett egyet az összevonással -, tehát ezen szervezetek és a szakmai szervezetek javaslatára, figyelemfelhívására folyamatosan figyelemmel kísértük az összevonás eredményét. És azt érzékeltük, hogy ez bizony nem eredményezett költségcsökkenést. A két nemzeti park speciális elhelyezkedése miatt egy igazgatóságból történő kiszolgálása szempontjából nem volt kedvezőbb, sőt elsősorban a fokozott természeti és környezeti értékekre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) lényegesen odafigyelőbb társadalmunkban a megnövekedett feladatokat mégiscsak jobban tudja ellátni az önálló igazgatóság.
Ezért kezdeményezi a tárcánk ennek a közigazgatási egyeztetését és jövő év tavaszától az önálló Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság létrehozását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit