DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Önök a kormányprogramban azt ígérték - idézem -: “A városrehabilitáció folytatása érdekében a kormány kiemelt célja a jelentős eredményt hozó Panel Plusz program folytatása, a társasházak környezetének felújítása.” Az ön minisztere, Bajnai Gordon úgy nyilatkozott, hogy a program fenntartását s minél hatékonyabb, szélesebb körű működtetését rendkívül fontosnak tartja. Ehhez képest november közepét írjuk, és egyelőre nyomát sem látjuk annak, hogy az iparosított technológiával készült lakóépületek energetikai korszerűsítését, felújítását támogató programok pályázata még az idén kiírásra kerül. Ez a program 2001 óta folyamatosan működik, hiszen az ezekben az épületekben élő polgároknak rendkívül fontos a fenntartása, azaz hogy pályázhassanak minél előbb és minél többször. E több évtizede épült házak vezetékrendszerének, szigetelésének, nyílászárócseréjének szükségességét senki sem vitatja. Azonban az épületek életkorából, az akkori építési technológiából fakadó hiányosságok mellett az is komoly problémát jelent, hogy a felújításra szánt pénzösszegekre kiírt pályázatok késnek.
Magyarországon az utóbbi években bekövetkezett építőipari áremelkedések, az energiahordozók árának jelentős emelkedése, valamint a jövedelmek reálértékének csökkenése, ezek együttes hatása komoly megterhelést jelent a családok számára, így a felújításokra alig marad forrásuk. A panellakásban élő családoknak, akik általában nem a társadalom tehetős rétegeihez tartoznak, különösen fontos lenne az ilyen államilag és önkormányzatilag is támogatott beruházások megvalósítása, ők ugyanis kizárólag saját forrásból képtelenek finanszírozni egy átfogó felújítást. Jól felfogott, közös érdekünk, hogy nemcsak a jobb életszínvonal elérése érdekében, hanem a környezetvédelem és az energiatakarékosság miatt is fontos ezen lakások felújítása, ráadásul az sem elhanyagolható, hogy ezek az épületek sokkal szebben jelennek meg a településeken.
Egy ilyen típusú pályázat kiírása az év elején célszerű, hiszen a lefolytatott közbeszerzési eljárás után őszre, fűtési szezon kezdetére akár meg is valósulhat a beruházás, hiszen a lakók pénztárcáját leginkább a téli hónapokban terheli meg a rendkívül magas árú energiahordozók következtében a fűtésszámla. Önök ezt a lehetőséget elmulasztották, az embereket becsapták.
Kérdezem tehát: mikorra várható a pályázatok kiírása? A pályázatok kiírásának elmaradása minek köszönhető? Ki ezért a felelős? Mekkora összeg áll majd rendelkezésre, és várható-e egyáltalán még az idei évben az elhatározott pályázatok kiírása?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit