DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Érdeklődéssel hallgattam a vitát, és különösen az a része foglalkoztat, amely a szabálysértési bírságok értékhatárának az emelésével van összefüggésben. Ez nyilván egy elég érzékeny téma. És van ennek egy elvi oldala is, hiszen egy bírság kiszabásánál vagy annak az összegénél sohasem lehet szempont a gazdaságosság, vagy az, hogy valamilyen adóbehajtási vagy más eljárásba miként illeszkedik. Ugyanakkor ilyen áthallása is van ennek a dolognak.
Ennél fontosabb azonban, hogy ha egy bírság összege a többszörösére emelkedik - különösen a kis összegű szabálysértéseknél hatszorosára, 500 vagy 1000 forintról 3 ezer forintra, sőt magasabbra emelkedik az alsó értékhatár -, akkor ez a mérlegelési lehetőséget is csökkenti a bírságkiszabó szerv, hatóság részéről, ugyanakkor felveti azt a problémát is, amire azért figyelemmel kell lennünk, hogy a lakosság a különböző bírságoknál, adóigazgatási eljárásban kiszabott különböző, államot megillető juttatásoknál is abból indul ki, hogy egyfajta sarcolásra van szüksége az államnak ahhoz, hogy a bevételeit hozza. Akár a különböző rendőrségi közbiztonsági akciókat nézzük, akár az adóhatóság különböző fizetési fegyelem szigorítására irányuló akcióira tekintünk, mindig az a lakossági visszhang, hogy pénzbehajtás történik, kevés a bevétel, nincs meg a rendőrök fizetése, nincs meg az alkalmazottak évi jutalma, jutaléka, ezért kerül sor ellenőrzésekre, és ezért magasak a bírságok is.
Azt hiszem, hogy ezt a tendenciát, ezt a véleményt nem célszerű erősíteni a jogalkotás eszközeivel. Ezek a túlzottan magas bírságolási értékhatár-módosítások mindenképpen célszerűtlenek, és részünkről nem elfogadhatóak az általam felvázolt két ok miatt. Ezért javasoljuk, hogy itt módosítás történjen a szövegben.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit