KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kis parlament mellett akkor hadd szólaljon meg a kis kormány képviseletében az államtitkár. Mindenképpen azt szeretném aláhúzni, hogy a mai parlamenti vita mégiscsak abból a szempontból mindenképp egy pozitív lépés, hogy ha nem is pontosan az eredeti menetrendet tartjuk, de még tartunk egy olyan menetrendet, amellyel idén megszülethet, létrejöhet ez az új közjogi intézmény, és még idén megválaszthatjuk a jövő nemzedék ombudsmanját. Éppen ezért én a kormány részéről nagy örömmel veszem azt, hogy folytatódik a vita, és bízom benne, hogy az eredeti menetrend szerint jövő héten meglesz a részletes vita, majd azt követően a módosítók szavazása után el tudjuk fogadni ezt az új jogintézményt.
A kormány részéről csak azt mondhatom, és a liberális környezetvédelmi tárca nevében is azt mondhatom, hogy nagy örömmel fogadnánk ennek az ombudsmani intézménynek a felállítását. Talán annyit tennék hozzá Ékes képviselő úr szavaihoz, hogy nem is tíz éve, hanem ha én jól emlékszem, akkor 1988-ban, tehát még a rendszerváltás előtt fölmerült már néhány zöldaktivista gondolkodó körében ennek a jogintézménynek a létrehozása - természetes, hogy akkor ennek semmilyen alkotmányos kerete igazából nem volt adott -, aztán 2000-ben már egy konkrét törvényjavaslat formájában is a Ház elé került, még ha a Ház nem is tárgyalta ezt a javaslatot, és most örülök neki, hogy ötpárti egyetértésben itt van.
Én nem vagyok olyan pesszimista. Nemcsak hivatalból nem, hanem azért sem, mert azt gondolom, hogy az ötpárti előterjesztés pontosan azt tükrözi, hogy a szándék ezen intézményrendszer létrehozására megvan az öt pártban.
(17.30)
A második, ahogy Gusztos Péter is említette, a néhány párt részéről támasztott alapvető feltételek megteremtődtek. Tehát megtörtént például az általános ombudsman intézményének megszüntetése, megtörtént tulajdonképpen a jogi keretének a megteremtése. Sőt, ha jól emlékszem, akkor annak a törvényjavaslatnak az indoklási részében egy határozott álláspont is elhangzott a magyar parlament részéről, hogy azért történik az általános ombudsmani intézmény fölszámolása, megszüntetése, hogy a jövő nemzedékek ombudsmanját meg lehessen választani.
Tehát kifejezetten ezzel a céllal, saját magának egyhangú szavazással a magyar parlament adott egy ilyen mandátumot, és bízom benne… - a kormány furcsa helyzetben van egy ilyen szituációban, mert valóban az öt párt akaratának és döntésének van, ha jól fogalmazok, kiszolgáltatva ebben az esetben, de helyénvaló ez, hiszen egy parlamenti intézményt hozunk létre, egy olyat ráadásul, amely határozottan és erőteljesen éppen a kormányzatot tudja ellenőrizni. Én mégis azt mondom, hogy ez a demokrácia, a környezet ügye, és a jövő nemzedéke szempontjából mégis előremutató, még akkor is, ha kormánytagként vagy államtitkárként egy zöldtárcának vagy más kormányzati szervnek, de nemcsak kormányzati szervnek, gazdasági szereplőnek, civil vagy magánembernek lehet majd akár ügyes-bajos dolga is vele, éppen azért, mert az ombudsman jól végzi dolgát, és olyan dolgokban is fölhívja a társadalom vagy a hivatal vagy éppen a kormány figyelmét arra, hogy helytelenül cselekszik, amely jelenleg a jogszabályi keretek között nem kap ekkora figyelmet.
Sőt, hozzá szeretném tenni, és talán itt van a helye annak, hogy elmondjam, hogy az ötpárti vitát is talán éppen az lassítja egy kicsit, vagy az lassította le, hogy nem egyszerűen a jogszabályok felügyeletével, a jogszabályok betartásával, betartatásával foglalkozó ombudsmant hozunk létre, hanem egy olyan ombudsmant, amelynek a jogosítványai olyan nemzedék nevében jönnek létre, amely az európai jogrendben nincsen. A magyar jogrendben sincsenek jogai. Tételes jogai nincsenek a jövő nemzedékének, de mégis van egyfajta társadalmi elvárás és egy belső etikai követelmény, hogy a ma társadalma ne hozzon olyan döntéseket, amelyekkel ellehetetleníti egy jövő generáció életlehetőségét.
Elsősorban természetesen ez a zöldombudsman vagy jövő nemzedékek ombudsmanja a környezeti feltételekre fog ügyelni, és a környezeti feltételekre fókuszál. De azt hiszem, hogy az a jogalkotói munka, amely nagyon intenzíven folyik az öt párt együttműködésében, azért lassult le egy kicsit, mert azt a kényes határt kívánja megvonni, hogy az alkotmányos legyen, ugyanakkor erős jogosítványokkal bírjon, ne legyen tehát egy üres jogintézmény, ahogy ezt Gusztos Péter is mondta, mert annak semmi értelme nincsen, viszont alkotmányos keretek között teremtsen egy új jogintézményt, olyat, amilyet egyébként Európában még egyetlen ország sem hozott létre, sőt a tengerentúlon is csak egy kanadai tartományban létezik ilyen típusú jogintézmény.
Bízom benne, hogy az öt párt ezt a fajta, ilyen értelemben mindenképp világelső produkciót sikeresen és időre fog végrehajtani. A kormányzat részéről nagy örömmel várjuk és reméljük, hogy a zöldombudsmannal, a jövő nemzedékek ombudsmanjával együttműködve a környezetért, a fenntartható fejlődésért közösen tudunk majd cselekedni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit